Όχι στην ΕΕ-Φρούριο

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με την Μέρκελ, υπό την κατακραυγή διαδηλωτών, στο Βερολίνο και η ταυτόχρονη συνάντηση Ερντογάν-Φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα είναι η απόδειξη ότι ο πολεμικός “εθνικός συναγερμός” της ελληνικής κυβέρνησης στον Έβρο και στα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από ένα παζάρι ενόψει της ανανέωσης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με μοναδικά θύματα τους πρόσφυγες

Στό Βερολίνο, στη λήξη της συνάντησης, Μέρκελ και Μητσοτάκης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε η Μέρκελ, πρέπει να μπει σε νέα βάση, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η “βελτίωση” της Συμφωνίας επικεντρώθηκε στην ανάγκη για κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με τη Frontex όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα  καθώς και πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα. 

Συμφώνησαν

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι της ΕΕ και ο Ερντογάν συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: “Μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή της κοινής δήλωσης… Η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες… Η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν και θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον”. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη” τονίζοντας ότι ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός. Ο Ερντογάν δεν προχώρησε σε δηλώσεις.

Μα τι σου είναι αυτός ο ευρωπαϊκός πολιτισμός! Και πόσο ακριβός! Δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς έχει κοστίσει στα σύνορα.

Ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία και ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ από το Πακιστάν. Ένας ακόμη, Σύριος πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ έχοντας μεταφερθεί από το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και ενώ είχε ζητήσει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 7/3. 

Ο υπόδικος Λαγός και αυστριακοί νεοναζί κάνουν τουρισμό στον Έβρο. Η δανέζικη Frontex αρνείται να εκτελέσει εντολή του ελληνικού ναυτικού στη Κω, να βάλουν πίσω σε σε μία βάρκα που ήταν σε κακή κατάσταση 33 πρόσφυγες τους οποίους είχαν μόλις διασώσει, και να τους σύρουν πίσω στα τουρκικά ύδατα. “Εθελοντής” ψεκάζει με τρακτέρ τους πρόσφυγες πίσω από το φράχτη στον Έβρο μπροστά στην αστυνομία και στο στρατό. 

Φυλακή αντί για άσυλο

Πολεμικό οχηματαγωγό μεταφέρει τους 500 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στη Λέσβο στην Ελευσίνα για να οδηγηθούν σε κάποια κλειστή φυλακή με στόχο την άμεση απέλασή τους, χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στα πλαίσια της αναστολής χορήγησης ασύλου για ένα μήνα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Η κυβέρνηση, μετά την συντριβή της στη Λέσβο και στη Χίο ξαναφέρνει τη συζήτηση για τέσσερα ξερονήσια του Αιγαίου με στόχο να μαντρώσει σε κλειστές φυλακές ανθρώπους που το μόνο έγκλημά τους ήταν ότι έγιναν πρόσφυγες. 

Ο “εποικοδομητικός διάλογος” και τα παζάρια ΕΕ-Ερντογάν-Μητσοτάκη για την ενίσχυση της Ευρώπης-Φρούριο συνεχίζονται κανονικά. Όσο κανονικά συνεχίστηκε στη διάρκεια του “εθνικού συναγερμού” του Μητσοτάκη και η εμπορική κίνηση στα ανοιχτά σύνορα των Κήπων με την Τουρκία, όπως κανονικά συνεχίστηκαν και οι επιχειρηματικές εκδηλώσεις σαν και αυτή που έγινε στη Θεσσαλνίκη ανάμεσα στον  ΣΕΒΕ και το Turkish – Business Council την περασμένη Τρίτη.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε “ασπίδα” της ΕΕ θα σημάνει όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, κλιμάκωση της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στα νησιά με νέα στρατόπεδα, στρατιωτικοποίηση και ένταση της καταστολής, νέα ανοιχτά “πεδία δράσης” στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Ένα τεράστιο κόστος που θα έχουμε να υποστούμε πρόσφυγες και ντόπιοι. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Πηγή: Εργατική Αλληλεγγύη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε