Οι παγκόσμιοι ηγέτες βάζουν τα κέρδη πάνω από τον πλανήτη

Ο Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες παριστάνουν ότι δίνουνε μάχες για το κλίμα. Στην πραγματικότητα προσκυνάνε τα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Socialist Worker

Τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα σχετικά με την αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης.

Στο εσωτερικού της Διάσκεψης COP26 εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα μπορούσαν να βάλουν φραγμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη αφήνοντας το σύστημα ανέπαφο και τους πλούσιους φίλους τους ευχαριστημένους.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι πιθανό να προωθήσουν τις νέες τεχνολογίες σαν λύση απέναντι στην κλιματική κρίση.

Και κάποιοι απ’ αυτούς που θα διαδηλώνουν έξω από τη Διάσκεψη ενδέχεται να πειστούν. Αλλά οι σοσιαλιστές λένε ότι ενώ οι νέες τεχνολογίες δεν είναι από μόνες τους κακές, είναι άχρηστες στα χέρια των αφεντικών.

Γνωρίζουμε ήδη τι πρέπει να γίνει για να περιορίσουμε τις εκπομπές -τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να μείνουν στο έδαφος και να αντικατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκείνοι που έχουν την εξουσία το γνωρίζουν αυτό, αλλά στηρίζουν τις νέες τεχνολογίες ως «μόνη λύση» γιατί προτεραιότητά τους είναι η διατήρηση του συστήματος.

Το κύριο ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την κλιματική κρίση. Αυτοί που, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, είναι κομμάτι της συμμαχίας COP26, θα πουν ότι πρέπει να παρακαλέσουμε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία ν’ αλλάξουν.

Αλλά οι παγκόσμιοι ηγέτες κι αυτοί που χαράσσουν πολιτικές είναι απίθανο να κάνουν βήματα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Η Διάσκεψη θα φιλοξενήσει πολλούς ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αν και αυτοαποκαλούνται υπερασπιστές του κλίματος, στην πράξη υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά πλάνα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Αυτές οι εξορμήσεις είναι ασύμβατες με τα σχέδια περιορισμού της ανόδου της μέση θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5 βαθμούς.

Εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία συνεχίζουν να τα δίνουν όλα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γιατί παραμένουν δέσμιοι ενός συστήματος που βασίζεται στο κέρδος.

Καλά τα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις όπως το Green New Deal, αλλά οι σοσιαλιστές πρέπει να παλέψουν για κάτι περισσότερο.

Για να αποφευχθεί η καταστροφή, απαιτείται οριστική ρήξη με τον καπιταλισμό και τα ορυκτά καύσιμα. Οι διαδηλώσεις που αναμένεται να πολιορκήσουνε τη Διάσκεψη θα είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί αυτή η τάση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: