Αφγανιστάν: Οι συνέπειες του «καλού πολέμου»

Το Αφγανιστάν είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Μετά από δεκαετίες πολέμου, οι νεκροί, οι τραυματίες και οι πρόσφυγες μετριούνται σε εκατομμύρια. Η εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή, απ’ όλους τους ηγέτες και τα ΜΜΕ της Δύσης, σαν ζήτημα «παγκόσμιας ασφάλειας». Τέτοιος ήταν οΣυνεχίστε να διαβάζετε «Αφγανιστάν: Οι συνέπειες του «καλού πολέμου»».

Η Ναζιστική προπαγάνδα για τις γυναίκες

Kinder, Kuche, Kirche Παιδιά, Κουζίνα, Εκκλησία Οι γυναίκες στη Ναζιστική Γερμανία «Μια ωραία παιδομηχανή» Πιάσε τηγάνι, σκούπα, κατσαρολικά, Άντρα να βρεις, να κάνεις και μωρά! Δεν είσαι εσύ για υπαλληλίκι Η δικιά σου δουλειά είναι στο σπίτι. (Λαϊκό γερμανικό τραγούδι της δεκαετίας του 1930) «Η αποστολή των γυναικών είναι να φέρουν παιδιά στον κόσμο… ΤοΣυνεχίστε να διαβάζετε «Η Ναζιστική προπαγάνδα για τις γυναίκες».

100 χρόνια Arditi del popolo

Το μήνα που διανύουμε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης στον κόσμο. Πρόκειται για τους Arditi del Popolo (ADP), μιας οργάνωσης που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της ιταλικής εργατικής τάξης με στόχο να σταματήσει την άνοδο του Μουσολίνι. Γράφει ο Στέλιος Μιχαηλίδης Το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τουςΣυνεχίστε να διαβάζετε «100 χρόνια Arditi del popolo».

Μάης ’68: Πολιτικές απόψεις μέσα στη μαζική απεργία

Φοιτητές από τη Σορβόνη οργάνωσαν μια «μεγάλη πορεία» συμπαράστασης διασχίζοντας το Παρίσι. Όταν έφτασαν στο εργοστάσιο συνάντησαν «αλυσίδες» από συνδικαλιστές της CGT που τους απαγόρευσαν να μπουν μέσα και να συναντηθούν με τους εργάτες. Αυτή η εικόνα σε μικρότερη κλίμακα επαναλήφθηκε στα περισσότερα εργοστάσια. Οι φοιτητικοί αγώνες μπορεί να είχαν εμπνεύσει τους εργατικούς αγώνες, αλλάΣυνεχίστε να διαβάζετε «Μάης ’68: Πολιτικές απόψεις μέσα στη μαζική απεργία».

Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη

Μέρες Μαγιού: Όταν κερδίσαμε μια ηρωϊκή παράδοση αλλά το ΚΚΕ έχασε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Τον Μάη του 1936 ο Μακβή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα περιόδευσε στην Μακεδονία. Σε υπηρεσιακή έκθεσή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι κραυγές ‘Ζήτω η Ισπανία!΄ φαίνεται να είναι συχνές» και σε μια ειδική αναφορά στην ΘεσσαλονίκηΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη».

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε