ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αντισημιτισμός είναι ένα είδος ρατσισμού που χαρακτηρίζεται από την εχθρότητα, την προκατάληψη και τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων. Όπως κάθε μορφή ρατσισμού, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, από εκφράσεις μίσους ή θεσμικές διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων μέχρι πογκρόμ, οργανωμένα από φασιστικά τάγματα εφόδου ή/και από το στρατό και την αστυνομία.

Παρότι η έννοια δεν χρησιμοποιούνταν πλατιά πριν το 19ο αιώνα, υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα διώξεων εβραϊκών πληθυσμών, όπως οι Σφαγές της Ρηνανίας το 1096 αμέσως πριν την Πρώτη Σταυροφορία, το Διάταγμα Απέλασης από τη Βρετανία το 1290, τις Σφαγές των Ισπανών Εβραίων το 1391, οι διώξεις από την Ισπανική Ιερά Εξέταση και η Απέλαση από την Ισπανία το 1492, οι Σφαγές των Κοζάκων στην Ουκρανία από τι 1648 ως το 1657, τα διάφορα Αντιεβραϊκά Ποργκρόμ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1821 ως το 1906, κλπ, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί, την εφαρμογή της λεγόμενης «Τελικής Λύσης», δηλαδή της οριστικής εξάλειψης των Εβραίων, στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Εβραϊκό Ζήτημα άνοιξε για πρώτη φορά γύρω από τον Νόμο Πολιτογράφησης των Εβραίων του 1753 στη Μεγάλη Βρετανία, που τελικά πάρθηκε πίσω. Οι Εβραίοι υπήρξαν αντικείμενο περιορισμών σχεδόν σ’ όλη την Ευρωπαϊκή ιστορία. Στην Δ΄ Σύνοδο του Λατεράνου το 1215 οι Χριστιανοί Ευρωπαίοι αποφάσισαν την υποχρεωτική χρήση ειδικής ενδυμασίας από τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους, όπως το Judenhut και το εβραϊκό έμβλημα για να ξεχωρίζουν απ’ τους χριστιανούς. Υποχρεώνονταν επίσης να παίρνουν ειδικούς όρκους. Δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, όπου αυτό υπήρχε, και σε κάποιες χώρες, όπως στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισπανία μετά τις μαζικές απελάσεις τον 15ο αιώνα, τους απαγορευόταν η είσοδος. Τον 14ο αιώνα μετά την επιδημία πανώλης στη Δυτική Ευρώπη κατέφυγαν στο Βασίλειο της Πολωνίας και τη Λιθουανίας.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης ζούσαν σε ξεχωριστές γειτονιές, τα πρωτο-γκέτο. Πολλές χώρες του κόσμου επέβαλλαν ποσοστώσεις στην αποδοχή των Εβραίων στα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια. Πλήρωναν ειδικούς φόρους και τους ασχολούνται με το εμπόριο κάποιων ειδών. Άλλες κοινωνικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζαν οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν ο αποκλεισμός από τη δημόσια ζωή, η απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών τελετών και η απαγόρευση να μιλάνε τη γλώσσα τους.

Τον όρο αντισημιτισμός επινόησε ο Γερμανός δημοσιογράφος Βίλχελμ Μαρ, που το 1879 ίδρυσε τον Σύνδεσμο των Αντισημιτών, την πρώτη γερμανική οργάνωση που υποστήριζε την απομάκρυνση όλων Εβραίων από τη χώρα. Μετά τη χειραφέτηση των Εβραίων, σαν αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης, πρώτος ο Μπονά το 1806 στο φαρμακερό του λίβελο «Για τους εβραίους«, συνδυάζει τον αντιφιλελευθερισμό με τον παραδοσιακό Καθολικό αντισημιτισμό και την ταύτιση των Εβραίων με τους τραπεζίτες και το χρηματιστικό κεφάλαιο. Στο ίδιο, αποκαλεί τους Εβραίους «ξένο λαό» και «κράτος εν κράτει» και προτείνει να υποχρεώνονται να φορούν μια διακριτική μάσκα για να τους ξεχωρίζουν. Τη δεκαετία του 1840, ο δημοσιογράφος Λουί Βεγιό προχώρησε ακόμα περισσότερο με αισχρές επιθέσεις στο Ταλμούδ, το ιερό βιβλίο του ραβινικού ιουδαϊσμού, και χαρακτηρισμό των Εβραίων ως «θεοκτόνου λαού» γεμάτου μίσος για τον χριστιανό, τον οποίο θέλει να «υποδουλώσει».

Αργότερα, ο Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινό ανέπτυξε τη θεωρία του ρατσιστικού αντισημιτισμού, ιδιαίτερα στο δοκίμιό του «Η Ανισότητα του Ανθρώπινου Είδους» (1853-55). Η ιδέα των εθνικιστών ότι οι Εβραίοι ανήκαν σε μια ξένη φυλή και δεν είχαν καμία θέση στην κοινότητα, σε συνδυασμό με θεωρίες όπως ο Κοινωνικός Δαρβινισμός, που «εξηγούσε» τη διαμάχη ανάμεσα στις κατώτερες και τις ανώτερες φυλές, οδηγούσαν τους λευκούς Ευρωπαίους πολύ εύκολα στο «συμπέρασμα» της ανωτερότητας των λευκών Άριων απέναντι στους Σημίτες Εβραίους. «Ο Εβραίος, ο εβραϊσμός και η εβραιοποίηση των χριστιανικών λαών» (1869) του Γκουζνό ντε Μουσό θεωρείται η «Βίβλος του σύγχρονου αντισημιτισμού» κι έχει μεταφραστεί στα γερμανικά από τον θεωρητικό του εθνικοσοσιαλισμού Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο όρος Εβραϊκό Ζήτημα (Judenfrage) αναφέρονταν στην πεποίθηση ότι οι Εβραίοι της Γερμανίας συνιστούσαν πρόβλημα για το κράτος. Το 1933, δύο θεωρητικοί του Ναζισμού, ο Γιόχαν φον Λέερς και ο Αχίμ Γκέρκε, πρότεινε τη «λύση» της μετεγκατάστασης των Εβραίων στη Μαδαγασκάρη ή κάπου αλλού στην Αφρική ή στη Νότια Αμερική. Άνοιξαν επίσης τη συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της ίδρυσης ενός Σιωνιστικού κράτους στη Βρετανική Παλαιστίνη.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το κράτος άρχισε να παίρνει όλο και πιο σοβαρά μέτρα διαχωρισμού και απομάκρυνσης του εβραϊκού λαού από τη Γερμανία και (τελικά) απ’ όλη την Ευρώπη. Το επόμενο στάδιο ήταν η διώξεις και οι αφαιρέσεις της ιθαγένειας από τους Εβραίου με τους Νόμους της Νυρεμβέργης (1935). Τελικά, το ναζιστικό καθεστώς εφάρμοσε ένα σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων, το Ολοκαύτωμα, που έλαβε χώρα ως η Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος.

Ολοκαύτωμα

Ο «Εβραιομπολσεβίκος» Τρότσκι σε αφίσα του Λευκού Στρατού
Ο Εβραίος σέρνει τον Μπολσεβίκο απ’ τη μύτη, προπαγανδιστική αφίσα των Ναζί
Προπαγανδιστική αφίσα του ναζιστικού κατοχικού καθεστώτος Βισύ: «Η φυματίωση, η σύφιλη, ο καρκίνος θεραπεύονται. Πρέπει να τελειώνουμε με τη πιο μεγάλη κατάρα: τον Εβραίο!
«Έξω από τη Γερμανική Γη, μαζί μ’ όλη τη βρωμερή φάρα των Εβραίων!»

Είναι δυνατό να φανταστεί κανείς χωρίς δυσκολία αυτό που περιμένει τους Εβραίους στο απλό ξέσπασμα του μελλοντικού πολέμου. Αλλά ακόμα και χωρίς πόλεμο η επόμενη εξέλιξη της παγκόσμιας αντίδρασης σημαίνει με βεβαιότητα τη φυσική εξόντωση των Εβραίων… Μόνο η τολμηρή κινητοποίηση των εργατών ενάντια αντίδραση, η δημιουργία εργατικών πολιτοφυλακών, η άμεση σωματική αντίσταση στις φασιστικές συμμορίες, η αύξηση της αυτοπεποίθησης, η δραστηριότητα και το θάρρος από μέρους όλων των καταπιεσμένων μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων, να σταματήσει το παγκόσμιο κύμα του φασισμού και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΛΕΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙ

Αντισημιτικές επιθέσεις

Πυροβολισμοί στη Συναγωγή του Χάλε

Οι πυροβολισμοί σε Συναγωγή στην πόλη Χάλε του κρατιδίου της Σαξονίας, καθώς και στη γειτονική πόλη Λάνσμπεργκ, στις 9/10/2019 ήταν μια ακροδεξιά επίθεση που είχε σαν στόχο να σκορπίσει το θάνατο τη μέρα της Εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ. Διαβάστε περισσότερα

Ναζιστικά συνθήματα σε πάρκο της Νέας Υόρκης (22/2/2019)

20/12/2019

Βίαιη επίθεση σε Ραβίνο από ρατσιστική συμμορία στο Λονδίνο
Επίθεση με μαχαίρι σε άνδρα που πήγαινε σε Συναγωγή στο Μόνσεϊ (20/11/2019)
Μουσουλμάνα σταματάει αντισημιτική παρενόχληση στο Μετρό του Λονδίνου
Επίθεση σε στέκι της εβραϊκής κοινότητας της Βουδαπέστης

50 μέλη της νεοναζιστικής ομάδας Legio Hungaria επιτέθηκαν στο Κέντρο της Εβραϊκής κοινότητας Aurora στη Βουδαπέστη. Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε