Η στρατιωτική εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ

Ο Ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός είναι ακόμα εξαρτώμενος από τις ΗΠΑ

Η αντιμετώπιση από τη μεριά των Δυτικών κυρίαρχων τάξεων της απόλυτα προβλέψιμης νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι κάτι εκπληκτικό- ένας συνδυασμός αλαζονείας, αυταπάτης, και πανικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αντιδράσεις είναι υποτονικές για κομματικούς λόγους.

Άλεξ Καλλίνικος

Οι φιλελεύθεροι θιασώτες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στους Δημοκρατικούς δεν θέλουν να αποδυναμώσουν τον Τζο Μπάιντεν, που αντιμετωπίζει μια ενορχηστρωμένη, αν και υποκριτική, επίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους. Στο κάτω κάτω ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ αυτός που συμφώνησε με τους Ταλιμπάν το 2020 για την αποχώρηση των Αμερικανικανικών στρατευμάτων.

Στην κεντρική Ευρώπη όμως, οι κατήγοροι της αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων έχουν πραγματικά ξεσαλώσει. Η αλαζονεία του φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού συνοψίστηκε τέλεια από την Κονστάντσε Στελζενμιούλερ της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς.

«Η προσπάθεια δεν ήτανε μάταια. Η Αλ Κάιντα εκδιώχθηκε. Οι ζωές των πολλών -και πάνω απ’ όλα αυτές των γυναικών- βελτιώθηκαν ασύγκριτα. Υπάρχει τώρα μια Αφγανική κοινωνία των πολιτών με πρωτόγνωρη μόρφωση και διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορούν πλέον να μας παίρνουν και στο κινητό».

Λες και είχαν ανάγκη οι Αφγανοί την καλοκάγαθη καθοδήγηση του ΝΑΤΟ -που τώρα μάλλον πρόκειται να συνεχιστεί μέσω WhatsApp– για να γίνουν κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Η Στελζενμιούλερ έπλεξε το εγκώμιο της μωρολογίας του Συντηρητικού Τομ Τούγκεντατ στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία απαίτησε επανειλημμένα να μάθει γιατί η Βρετανία, μαζί με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δεν προσπάθησαν να διατηρήσουν στο Αφγανιστάν τις κατοχικές τους δυνάμεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Άνγκελα Μέρκελ δε συμφωνούνε σε πολλά αλλά έχουν κάνει και οι δυο σαφές ότι η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν θα ήταν ανέφικτη χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Γαλλία και η Βρετανία ξεκίνησαν την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011, αλλά πολύ γρήγορα ξέμειναν από αποθέματα όπλων και χρειάστηκαν το Πεντάγωνο για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Όπως έγραψε ο απολύτως καθεστωτικός μελετητής Διεθνών Σχέσεων, Λόρενς Φρίντμαν, στο Twitter, «Η Βρετανία και η Γαλλία εξαπέλυσαν μια κοινή επιχείρηση το 1956 στη Μέση Ανατολή [για να ξαναπάρουν τον έλεγχο του Σουέζ], αλλά χρειάστηκε να την εγκαταλείψουν γιατί οι ΗΠΑ δεν ήταν πρόθυμες να τη στηρίξουν. Δεν υπάρχει καμία νέα στρατηγική πραγματικότητα που ξαφνικά αποκαλύφθηκε».

Εξάρτηση

Είναι πράγματι η στρατιωτική εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ που σπέρνει τον πανικό στις πρωτεύουσες της ηπείρου. Οι ευρωπαϊκές ελίτ ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με τα εσωτερικά τους προβλήματα
και την άνοδο της Κίνας δεν θα τους παρέχουν πλέον στρατιωτική
ασφάλεια, ιδίως κατά της Ρωσίας.

Εκδοχές αυτής της ανησυχίας ήταν ήδη παρούσες από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Η δημιουργία του ΝΑΤΟ αφορούσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ευρώπη. Αφορούσε επίσης τη συστράτευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τα κράτη-δορυφόρους της στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα είναι πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει από την «Στροφή στην Ασία» του φιλελεύθερου ήρωα Μπαράκ Ομπάμα πριν από μια δεκαετία.

Μια άλλη «στρατηγική πραγματικότητα» που δεν έχει αλλάξει είναι ότι η παγκόσμια κυριαρχία του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εξαρτάται από τη διατήρηση των άλλων προηγμένων καπιταλιστικών κρατών της Δυτικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας κάτω από τον έλεγχό του. Γι’ αυτό συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα.

Στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, ήταν οι ΗΠΑ που ώθησαν τους Ευρωπαίους να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα. Κι ήταν αυτές που ηγήθηκαν των νατοϊκών ασκήσεων κοντά στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία.

Το φιάσκο του Αφγανιστάν -και ειδικά η αποτυχία του Μπάιντεν να κρατήσει ενήμερους τους Ευρωπαίους ηγέτες- έγινε αφορμή για να ανοίξει πιο έντονα η συζήτηση για την ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης «στρατηγικής αυτονομίας» από τη μεριά της ΕΕ.

Ο επίτροπος της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε στους Financial Times ότι «η ΕΕ πήρε ένα σκληρό μάθημα από την κρίση στο Αφγανιστάν όσον αφορά την οικοδόμηση των στρατιωτικών της ικανοτήτων και την ανάπτυξη χαρακτηριστικών σκληρής δύναμης».

Αυτό όμως που τίθεται υπό συζήτηση είναι η ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής «δύναμης ταχείας αντίδρασης» με δυναμικό 5.000 ατόμων. Κι αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να τρομάξει τη Ρωσία, τη δεύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, με ένοπλες δυνάμεις ενός εκατομμυρίου ανδρών, εξοπλισμένων με αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις προστριβές, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ανάγκη η μία την άλλη. Το πρόβλημά τους είναι ότι αντιπροσωπεύουν ένα συρρικνούμενο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ΗΠΑ παραμένουν η συντριπτική μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη, αλλά η πτώση της Καμπούλ υπενθύμισε σε όλους το πόσο ευάλωτοι είναι.

Διαβάστε σχετικά

Ανοιχτή σύσκεψη ΚΕΕΡΦΑ στο Θέατρο Εμπρός

Αντίσταση στην κλιμάκωση του ρατσισμού μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, να κλείσουμε το δρόμο στην φασιστική απειλή Ανοιχτή Σύσκεψη, Τρίτη 7Συνεχίστε να διαβάζετε «Ανοιχτή σύσκεψη ΚΕΕΡΦΑ στο Θέατρο Εμπρός».

2 νεκροί, 3 τραυματίες σε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Μια ρουκέτα χτύπησε κατοικημένη περιοχή της βορειοδυτικής Καμπούλ κοντά στο αεροδρόμιο, σκοτώνοντας ένα παιδί, καθώς η επιχείρηση εκκένωσης του Αμερικανικού στρατού οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, μετά την αστραπιαία κατάληψη τηςΣυνεχίστε να διαβάζετε «2 νεκροί, 3 τραυματίες σε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ».

Φεμινισμός, βόμβες και απελευθέρωση

Διακινούνται ψέματα ότι τάχα οι ζωές των περισσότερων Αφγανών γυναικών βελτιώθηκαν κατά την περίοδο της Αμερικάνικης κατοχής. Αλλά η πραγματικότητα των γυναικών μετά από 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν είναι διαφορετική.Συνεχίστε να διαβάζετε «Φεμινισμός, βόμβες και απελευθέρωση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: