Ατσάλινα τείχη και συρματοπλέγματα υψώνει η Ευρώπη στους Αφγανούς πρόσφυγες

Από την προέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, οι κυβερνήσεις διεθνώς δεν έχουν πάψει να εκφράζουν τις «ανησυχίες» τους για τη μοίρα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Παράλληλα όμως, σπεύδουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από «τις πιθανές επιπτώσεις».

Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που εδώ και τριάντα χρόνια στηρίζουν πολέμους, στρατούς κατοχής και βομβαρδισμούς σε ξένα εδάφη, οι ίδιες που πρόθυμα συστρατεύτηκαν στον «Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας», που ξεκίνησε με την εισβολή στο Αφγανιστάν τον Οκτώβρη του 2001, με 36 χώρες του ΝΑΤΟ να συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Αφγανιστάν επιτέλους απαλλάχθηκε από την παρουσία τους, μετά από 20 χρόνια πολέμου και κατοχής, με άγνωστο αριθμό νεκρών, με 550 χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους μόνο φέτος να έρχονται να προστεθούν στα 3 εκατομμύρια του 2020. Όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύνουν, όσο και να ξαναμοστράρουν τον κουρελιασμένο μανδύα της προστασίας των γυναικών από τους Ταλιμπάν, οι «σταυροφόροι» της Δύσης, που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς, μετά από δυο δεκαετίες «εκπολιτισμού» και «ανοικοδόμησης», δεν μπορούν να κρύψουν ότι κολυμπάνε στο αίμα και το ρατσιστικό δηλητήριο.

Ιδιαίτερα μετά το αντιρατσιστικό κίνημα το 2015 που υποχρέωσε την ΕΕ, και κυρίως τη Γερμανία, να δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε απόλυτη σύμπλευση με την ακροδεξιά, υπερασπίζονται φανατικά το δόγμα του «περιορισμού/εκμηδενισμού των ροών».

Την Κυριακή ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα έγραψε στο Twitter: «Η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανοίξει κανέναν από τους μεταναστευτικούς διάδρομους για τους Αφγανούς», συμπληρώνοντας ότι δε θα επαναληφθεί το «στρατηγικό λάθος» του 2015. Η Σλοβενία ανέλαβε από 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο Γιάνσα, πρώην σταλινικός της δεξιάς πτέρυγας, είναι τώρα στενός σύμμαχος του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όμπαν.

Τη δήλωση του Γιάνσα προσπάθησε να αντικρούσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αλλά στην πραγματικότητα αυτή αντικατοπτρίζει την Ευρωπαϊκή πολιτική. Στις 18 Αυγούστου με γραπτή δήλωσή της, η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ίλβα Γιόχανσον, έδωσε τη γραμμή: «Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι οι άνθρωποι να φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή δεν είναι λύση. Πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των επικίνδυνων, παράτυπων και ανεξέλεγκτων διαδρόμων που χρησιμοποιούν οι διακινητές».

Το πρόβλημα δεν είναι Ευρωπαϊκό, καθώς, «Ένας σημαντικός αριθμός Αφγανών υπηκόων έχουν ήδη βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες… Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με κοινότητες υποδοχής στο Πακιστάν, το Ιράν και το Τατζικιστάν, καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία«.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ να δεχτεί έστω και έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην αποχώρηση των στρατευμάτων τους και των υπαλλήλων τους που δούλευαν για λογαριασμό της κατοχικής κυβέρνησης Γκάνι.

Ο Άρμιν Λάσετ, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, που η Μέρκελ είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την καγκελαρία, δήλωσε σχεδόν αμέσως μετά την πτώση της Καμπούλ, δήλωσε: «Τα λάθη που έγιναν με το Συριακό Εμφύλιο πρέπει να αποφευχθούν… το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί». Την επόμενη μέρα, η Άλις Βάιντελ, ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, δήλωσε: «Το 2015 δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Οι πραγματικοί πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην πατρίδα τους ει δυνατόν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να αναλάβει να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι πρώτο μέλημα για τη Γαλλία είναι «η πρόληψη και προστασία από ένα νέο κύμα μεταναστών». Το Παρίσι θα επιμείνει σε μία «πρωτοβουλία για τη οικοδόμηση μιας ισχυρής, συντονισμένης και ενιαίας απόκρισης χωρίς καθυστέρηση, η οποία θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση των παράτυπων ροών… και την εμπέδωση της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης και υποδοχής, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ιράν».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «σαφώς ενάντια στο γεγονός ότι τώρα δεχόμαστε οικειοθελώς περισσότερους ανθρώπους – αυτό δεν πρόκειται συμβεί στην Αυστρία όσο είμαι εγώ καγκελάριος». Απεναντίας, «Πρέπει να απελάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους».

Η Βρετανία θα δεχθεί μόλις 5.000 Αφγανούς φέτος, σαν μέρος του σχεδίου Μετεγκατάστασης και Πολιτικής Βοήθειας στο Αφγανιστάν, με προτεραιότητα στους συνεργάτες των Βρετανικών δυνάμεων και αξιωματούχους. Πρόκειται για «Αφγανούς που υποστήριξαν τις βρετανικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα διερμηνείς και άλλο προσωπικό». Ψηλά στη λίστα βρίσκονται και οι «αξιωματούχοι της Αφγανικής κυβέρνησης». Μόνο άλλοι 20.000 θα επιτραπεί να εισέλθουν τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να δεχθούν μόλις 10.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μια χώρα με πληθυσμό 38 εκατομμύρια. Η Αυστραλία μόλις 3.000, αριθμό τον οποίο είχε δεσμευτεί ήδη σε προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο «εφιάλτης» του 2015 για τις κυβερνήσεις και τους ρατσιστές της Ευρώπης ξορκίστηκε με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για σφράγισμα των συνόρων για τους αιτούντες άσυλο, στην οποία έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάτω απ’ αυτή τη βρώμικη συμφωνία -μια ξεδιάντροπη καταπάτηση της διεθνούς νομοθεσίας που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο- η ΕΕ χρηματοδοτεί την Τουρκία για να κρατάει μακριά από τα σύνορά της εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Έκτοτε, η Ελλάδα πραγματοποιεί μαζικές απελάσεις στην Τουρκία αιτούντων άσυλο που φτάνουν στις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, με το γνωστό του θράσος, δήλωσε: «Η χώρα μας δεν πρόκειται να γίνει η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομους Αφγανούς μετανάστες».

Ο φράχτης από ατσάλι μήκους 40 χιλιομέτρων και τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης στον Έβρο είναι η επιτομή της βάρβαρης αντιμετώπισης των προσφύγων πολέμου από την ΕΕ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του τείχους, που ξεκίνησε το 2012, και συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (2015-19), επισπεύστηκε με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε μαζί με τον υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να επιθεωρήσουν το τείχος του αίσχους. Εξέφρασε την ανησυχία του για «πιθανή αύξηση των ροών» μετά τα τελευταία γεγονότα και την «ανθρωπιστική κρίση» στο Αφγανιστάν. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις… Τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

Κάθε πιθανός χερσαίος διάδρομος σφραγίζεται με τείχη και συρματοπλέγματα και κάθε θαλάσσιο πέρασμα περιφρουρείται με περιπολίες σκαφών που αναχαιτίζουν και επαναπροωθούν πρόσφυγες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει «η αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης». Ο κυβερνήτης της ανατολικής μεθοριακής επαρχίας του Βαν, Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ, δήλωσε, «Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα… Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να μην υπάρξει μεταναστευτικό κύμα απ’ το Αφγανιστάν».

Τη Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει ως το τέλος του 2021, άλλα 64 χιλιόμετρα στο υπάρχον τείχος, ύψους τριών μέτρων με τα σύνορα με το Ιράν. Το τείχος, που ξεκίνησε το 2017, φτιάχτηκε για να εμποδίσει την είσοδο στην Τουρκία οποιουδήποτε πρόσφυγα διανοηθεί να κάνει το ταξίδι διάρκειας εβδομάδων από το Ιράν με τα πόδια. Το Reuters μετέδωσε ότι τα υπόλοιπα 560 χιλιόμετρα συνόρων θα ενισχυθούν με «Χαλίκια, συρματοπλέγματα και περιπολίες ασφαλείας όλο το εικοσιτετράωρο».

Η Βρετανίδα υπουργός εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, επιβάλλει μια από τις πιο περιοριστικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του πλανήτη, που έχουν σαν πρότυπο τις κτηνώδεις πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα σύνορά της. Σ’ ένα σύντομο άρθρο του σε Κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλλας, έγραψε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θα δημιουργήσει «μια σειρά ‘περιφερειακών κόμβων επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου’… σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για τους πρόσφυγες που θα καταφέρνουν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν. Όσοι παίρνουν έγκριση, θα μπορούν πετάξουν για Αγγλία».

Την ίδια μέρα κιόλας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση του άρθρου, στην οποία αναφέρεται:

“Η είδηση στο Βρετανικό Τύπο ότι υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου για Αφγανούς στην Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κανένα επίσημο αίτημα δεν έχει περιέλθει σε εμάς από οποιαδήποτε χώρα μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα, δεν θα γίνει δεκτό”. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: