Πράσινo ξέπλυμα στη Σαουδική Αραβία

Η φαραωνική επένδυση του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Saudi Aramco σε ηλιακή ενέργεια μια από τις πιο κλασικές περιπτώσεις «πράσινου ξεπλύματος».

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά ανεβαίνει, η τιμή σκαρφαλώνει στα 80 δολάρια το βαρέλι, και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) αποφάσισε τον Απρίλιο στην αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τα 8,5 στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021, κι ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ίδια τη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί κατά 77,1% τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω των επενδύσεων σε πετροχημικές εγκαταστάσεις (διυλιστήρια πετρελαίου) και της σταθερής αύξησης του πληθυσμού της χώρας, το Βασίλειο των Σαούντ διατυμπανίζει την προσήλωσή του στη συμφωνία του Παρισιού.

Το 2020, η Σαουδική Αραβία εγκαινίασε το Όραμα του Βασιλείου για το 2030, το οποίο θέτει σαν στόχο την κάλυψη του 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ.

Ο πληθυσμός στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 35.420.000 άνθρωποι. Το 2019 το 100% του πληθυσμού είχε πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Το 2019 η Σαουδαραβική οικονομία βρισκόταν στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η οικονομία της χώρας εξαρτάται από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, προϊόντων διύλισης πετρελαίου, πολυμερών πολυαιθυλενίου, προπανόλης και αμμωνίας.

Το 2016 η Σαουδική Αραβία υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, και δεσμεύτηκε σ’ ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), «οικονομικής διαφοροποίησης» της ενεργειακής επάρκειας και γεωλογικής αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture & energy storage). Η προσήλωση της Σαουδαραβικής κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της, εκτιμάται ότι θα αποφέρει την εξάλειψη 130 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Το 2019, η κρατική Σαουδαραβική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χρησιμοποιούσε 62,74% πετρέλαιο, 37,06% φυσικό αέριο, 0,16% ΑΠΕ και 0,04% κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Η ηλιακή ενέργεια ήταν η μόνη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα.

Τα τρέχοντα ενεργειακά προγράμματα επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία είναι:

  • Επενδυτικό σχέδιο ηλιακής ενέργειας 300MW. Τον Απρίλιο του 2021, ανατέθηκε στη Σαουδαραβική εταιρεία ACWA η κατασκευή του εργοστασίου ηλιακής ενέργειας της Σακάκα σε μια περιοχή που απέχει περίπου 990 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ.
  • Επενδυτικό σχέδιο ηλιακής ενέργειας 300MW. Τον Απρίλιο του 2021, η γαλλική πολυεθνική EDF Ανανεώσιμες (του Πάρη Μουράτογλου) και η κρατική εταιρεία ΑΠΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar ξεκίνησαν τις εργασίες στο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας της Τζέντα σε μια περιοχή περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Τζέντα.
  • Επενδυτικό σχέδιο αιολικής ενέργειας 400MW. Η EDF συνεχίζει τις εργασίες της στο βιομηχανικό αιολικό πάρκο της Ντουμάτ αλ Τζαντάλ, σε μια περιοχή περίπου 900 χιλιόμετρα βόρεια του Ριάντ. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.
  • Επενδυτικό σχέδιο ηλιακής ενέργειας 1500MW. Τον Αύγουστο του 2021, η Σαουδαραβική τεχνική εταιρεία Al-Wasat Al-Badeel, και η κρατική Σαουδαραβική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco ξεκίνησαν τις εργασίες για την κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου ηλιακής ενέργειας σε μια περιοχή περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ριάντ.

Η επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη βιομηχανική μονάδα φωτοβολταϊκών Σουνταϊρ, στην οποία συμμετέχουν και η ACWA και η Water & Electricity Holding Co. με μετοχικό κεφάλαιο 35% χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από την Ιαπωνική τράπεζα Mizuho, την κρατική εμπορική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας Riyad Bank, την κρατική τράπεζας ανάπτυξης της Νότιας Κορέας (Korea Development Bank) και τη Βρετανική εταιρεία πολυεθνικών τραπεζών Standard Chartered.

Ο υπουργός ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε την κατασκευή του εργοστασίου τον Απρίλιο του 2021 και δήλωσε ότι θα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του όταν μπει σε λειτουργία το δεύτερο μισό του 2022. Την περασμένη βδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Άμιν Νάσερ, δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί στην παραγωγή και εξαγωγή υδρογόνου.

Η Σαουδαραβική οικονομία βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών. Τα ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή.

Μπορεί το σχέδιο της Σαουδαραβικής κυβέρνησης να περιλαμβάνει τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο εσωτερικό, αλλά οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να περιοριστούν όσο οι «νόμοι της αγοράς» εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για τους πετρελαιάδες της δυναστείας των Σαούντ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: