Η ήττα της Δύσης στον πόλεμο του Αφγανιστάν

Μετά από 20 χρόνια, τουλάχιστον 250.000 νεκρούς και δισεκατομμύρια δολάρια πεταμένα σε στρατιωτικές επιθέσεις, οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την κατοχική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

Ιζαμπέλ Ρίνγκροουζ

Είναι μια κολοσσιαία ήττα για τον Αμερικάνικο και το Βρετανικό ιμπεριαλισμό. Ακόμα και μετά από δεκαετίες ενός αιματηρού πολέμου δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη νίκη τους.

Την Κυριακή, μέσα σε μια μέρα, οι Ταλιμπάν πανηγύριζαν τη νίκη τους στην πόλη της Καμπούλ, με τον κατοχικό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι να εγκαταλείπει άρον άρον τη χώρα και την κυβέρνησή του να καταρρέει.

Ο Γκάνι την κοπάνησε χωρίς καμία προειδοποίηση την ώρα που οι Ταλιμπάν κινούνταν προς την Καμπούλ.

Τα δραματικά πλάνα με το ελικόπτερο Σινούκ να εκκενώνει το διπλωματικό προσωπικό από την Καμπούλ ξύπνησαν μνήμες από τις περίφημες φωτογραφίες του υπερφορτωμένου αεροσκάφους που εγκατέλειπε τη Σαϊγκόν μετά την ήττα στο Βιετνάμ το 1975.

Η Καμπούλ είναι η τελευταία πόλη που πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν καθώς η προέλασή τους εξελίχθηκε ταχύτατα.

Μες στο Σαββατοκύριακο καταλήφθηκαν η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, καθώς και ολόκληρες περιοχές μετά την κατάρρευση του Αφγανικού στρατού.

Την Κυριακή άρχισαν να φτάνουν στον τύπο εικόνες με τους Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο.

Μαχητές των Ταλιμπάν πόζαραν δίπλα σε Αμερικάνικης κατασκευής ελικόπτερα Black Hawk και άλλα αεροσκάφη που κατασχέθηκαν από τον Αφγανικό στρατό.

Στο ίδιο βίντεο μαχητές Ταλιμπάν επιδείκνυαν και Ρώσικης κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα.

Το πλάνο φαίνεται να γυρίστηκε σε ένα υπόστεγο στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μια από τις σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ένας μαχητής ακούγεται να λέει ότι τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα και αρκετά αεροσκάφη υπήρχαν στη βάση.

Καθένα από τα αεροσκάφη Αμερικανικής κατασκευής εκτιμάται ότι αξίζει αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η εικόνα της ολοκληρωτικής ήττας της εισβολής των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ κινήθηκαν γρήγορα για την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών. Λένε ότι αυτό θα γίνει για να εκκενώσουν τους υπηκόους τους, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών και προσωπικού της πρεσβείας που είναι «επιλέξιμοι».

Αλλά ο Αμερικάνικος στρατός έριξε πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να σταματήσει τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να φτάσουν σε πτήσεις που «προορίζονταν μόνο για τη μεταφορά διπλωματών, ξένων υπαλλήλων και υπαλλήλων της τοπικής πρεσβείας».

Ποδοπατήματα

Πέντε νεκροί αναφέρθηκαν σε ποδοπάτημα από πανικό που προκλήθηκε λόγω σύγχυσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στη Βρετανία συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αυτή την Τετάρτη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Πολλοί δικαίως τώρα θέτουν το ερώτημα γιατί ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα και χάθηκαν τόσες πολλές ζωές νέων κυρίως ανθρώπων, χωρίς κανένα όφελος παρά μόνο σφαγές και αιματηρό χάος.

Οι ευθύνες γι’ αυτή την απελπιστική κατάσταση βαραίνουν αποκλειστικά τη Δύση. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τα έπαιξαν όλα στη Μέση Ανατολή για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο και την επιρροή τους.

Η εκστρατεία κάτω από την ηγεσία των ΗΠΑ που κράτησε δύο δεκαετίες απέτυχε παταγωδώς.

Και τώρα, πριν είναι αργά, αποσύρονται όσο πιο γρήγορα μπορούν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.

Να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες

Η Βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δεχθεί ορισμένους Αφγανούς πρόσφυγες, αλλά όχι όλους.

Είναι πιθανό να περιορίσει την πρόσβαση σε όσους συνεργάστηκαν στενότερα με τον στρατό της Δύσης και την αφγανική κυβέρνηση.

Η μόνη χρήσιμη ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει τώρα η Βρετανία είναι να πει ότι δέχεται όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες να έρθουν εδώ και να σταματήσει τις απελάσεις.

Τα κράτη της ΕΕ τώρα πανικοβάλλονται για το πότε θα μπορούν να απελάσουν αιτούντες άσυλο στο Αφγανιστάν. Και ανησυχούν για το πόσοι άνθρωποι θα επιχειρήσουν τώρα να φύγουν δυτικά. Έξι κράτη μέλη της ΕΕ ήδη δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις απελάσεις όσων έχουν απορριφθεί τα αιτήματα ασύλου.

«Η διακοπή των επιστροφών στέλνει λάθος σήμα και είναι πιθανό να παρακινήσει ακόμη περισσότερους Αφγανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να έρθουν στην ΕΕ», ανέφεραν η Αυστρία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Γερμανία σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απάντηση δεν είναι οι επιστροφές ανθρώπων σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η μόνη λύση είναι να ανοίξουν τα σύνορα για όλους και όλες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φρίκη που προκάλεσε η Δύση.

Οι ΗΠΑ δε νοιάζονται για τις γυναίκες

Το 2001 οι ΗΠΑ και η Βρετανία δικαιολογούσαν την εισβολή στο Αφγανιστάν ως πόλεμο «ανθρωπιστικής επέμβασης».

Στην πραγματικότητα, ήθελαν να επαναβεβαιώσουν τον έλεγχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Οι κυβερνήσεις δε νοιάζονται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων πουθενά -νοιάζονται μόνο για κυριαρχία, αγορές και έλεγχο.

Αν έδειχναν την παραμικρή φροντίδα για τις ζωές πολιτών, δε θα επέλεγαν τους βομβαρδισμούς.

Η Δύση ισχυρίζονταν ότι ο πόλεμος αυτός ήταν δικαιολογημένος επειδή η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έπρεπε να προστατευτούν από τους Ταλιμπάν, και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών.

Κι όμως είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας που συστηματικά συνθλίβει τις ζωές των γυναικών.

Τώρα η κατάσταση φαίνεται επικίνδυνη για όσους έχουν μείνει πίσω.

Σαν αποτέλεσμα της δυτικής επέμβασης και του 20ετούς πολέμου, η ζωή των ανθρώπων στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί πολύ. Οι Ταλιμπάν κέρδισαν υποστήριξη λόγω της ξένης επέμβασης και των συνεχόμενων δολοφονιών αμάχων από δυτικές δυνάμεις.

Η ζωή για τις γυναίκες κάτω από τη διοίκηση των Ταλιμπάν θα είναι πραγματικά σκληρή και καταθλιπτική. Θα είναι ένα καθεστώς που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση.

Η απελευθέρωση δεν παραδίνεται ποτέ ούτε χαρίζεται στους καταπιεσμένους. Και σίγουρα δεν χορηγείται με τη μορφή βομβών, πολέμου και αιματοχυσίας.

Ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων είναι η αυτενέργεια και η αυτοχειραφέτηση.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δε νοιάζονται καθόλου για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα κλείσουν τα σύνορά τους σε πολλούς πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, και θα συνεχίσουν να δείχνουν υποκριτικό ενδιαφέρον για τη μεταχείριση των καταπιεσμένων εκεί.

Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε την απελευθέρωση είναι να παλέψουμε από τα κάτω -και όχι να τη χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για να κάνουμε πόλεμο.


Πηγή: Socialist Worker

Διαβάστε ακόμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: