Το σύστημά τους είναι ο εμπρηστής που «ψάχνουνε»

Οι δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν τη Μεσόγειο είναι κομμάτι της παγκόσμιας κλιματικής καταστροφής. Οι κυβερνώντες αρέσκονται να αποκαλούν τις πυρκαγιές «φυσικές καταστροφές» -αλλά το κίνητρο του κέρδους είναι η πραγματική αιτία τους, λένε οι σοσιαλιστές στις περιοχές που πλήττονται.


Πέτρος Κωνσταντίνου

Ελλάδα

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα περίχωρα της Αθήνας καθώς οι φωτιές μαίνονταν σε προάστια και οικισμούς γύρω από την πρωτεύουσα. Τεράστιες πυρκαγιές είχαμε και στην κοντινή Εύβοια – το μεγαλύτερο ελληνικό νησί – καθώς και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου είναι δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Είπε στο Socialist Worker ότι οι φωτιές κατέστρεψαν σπίτια, διέσπειραν τοξικά νέφη σε όλη την πόλη και προκάλεσαν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτό που συνέβη ήταν σα να έσκασε βόμβα», είπε ο Πέτρος.

«Υπήρχε μια μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, μια περιοχή περίπου 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Απειλούνταν το κέντρο αυτής της περιοχής, οι πλατείες, τα σπίτια, τα εργοστάσια».

«Η σκόνη στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο επικίνδυνη που έγιναν συστάσεις στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να μείνουν σπίτια τους».

«Η Αθήνα έφτασε πολύ κοντά σ’ ένα μπλακάουτ. Είχαμε επί δέκα μέρες θερμοκρασίες κοντά στους 46 βαθμούς κι όμως πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Ακόμα και τα μεγάλα νοσοκομεία απειλήθηκαν με διακοπή ρεύματος».

«Ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι στη φροντίδα του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Οι πυλώνες και τα καλώδια περνάνε μέσα από τα δάση. Αν δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία, οι πυλώνες αυτοί πιάνουν φωτιά».

Αυτή η κρίση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τα κέρδη πάνω από το κλίμα και τις ζωές των ανθρώπων. Ο Πέτρος λέει ότι οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις «έχουν συμβάλει στις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς».

Αρχικά, η λιτότητα έφερε την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή στελέχωση της πυροσβεστικής.

«Η πυροσβεστική ζήτησε χρηματοδότηση 17 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες διαχείρισης δασών, αλλά εγκρίθηκαν μόλις 1,7 εκατομμύρια».

«Πέρσι η εποχικοί πυροσβέστες ζήτησαν μονιμοποίηση, αλλά η κυβέρνηση τους το αρνήθηκε».

«Τώρα ο δεξιός πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που παραθερίζει στην Κρήτη, μας λέει ότι έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις».

Πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστροφής της γης για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

«Τα δάση είναι κρατική περιουσία. Αλλά πολλοί νόμοι έχουν επιτρέψει την καταπάτηση των χώρων πράσινου».

Νόμοι που ψηφίστηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενέδωσε στις απαιτήσεις των αφεντικών και των τραπεζιτών.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κόβουν δέντρα ατιμώρητα. Αυτό συνδέεται με τις κτηματομεσιτικές εταιρείες και την κερδοσκοπία στη γη. Είναι κομμάτι της διαδικασίας «εξευγενισμού» και ιδιωτικοποίησης των λόφων και των χώρων πράσινου στην Αθήνα».

Συνδέεται επίσης με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την καταστροφή και ιδιωτικοποίηση των χώρων πράσινου στην ίδια την πόλη.

«Τον περασμένο μήνα στην Αθήνα έγιναν διαδηλώσεις γιατί το δημοτικό συμβούλιο καταστρέφει τους χώρους πράσινου».

«Ύστερα, μόλις την περασμένη βδομάδα ο δεξιός δήμαρχος περηφανεύονταν για 1.000 δέντρα που είναι να φυτέψουνε στην Αθήνα. Είναι κοροϊδία -χρειαζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα».

«Καμαρώνει μάλιστα ότι αυτές οι δενδροφυτεύσεις θα γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε ποιον πλανήτη ζούνε;»

Οι τελευταίες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θύμισαν τις φωτιές στο Μάτι το 2018, όταν πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν.

«Η μόνη ανακούφιση που βρίσκουν οι πληγέντες σε τέτοιες καταστροφές είναι οι δηλώσεις συμπάθειας στα ΜΜΕ. Αφού οι αρχές δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών -παίρνουν μόνο κάποια δάνεια».

«Τώρα πολλά σπίτια έγιναν στάχτη στην Πελοπόννησο και την Εύβοια -και οι φωτιές απειλούν να μπουν σε πόλεις, οικισμούς και χωριά. Αυτό είναι το πραγματικό τίμημα της κατάρρευσης των τοπικών αρχών, που δεν έχουν τα μέσα να υπερασπιστούν τις πόλεις από τις φωτιές στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».

«Γι’ αυτό το ζήτημα είναι ταξικό και η μάχη ενάντια στις περικοπές είναι κομβικής σημασίας. Είναι μάχη για να κρατήσουμε τα σπίτια μας».

Άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην Ιταλία και την Ισπανία

Ένα ελαιόδεντρο ηλικίας χιλίων χρόνων στο χωριό Κουλιέρι στην κορυφή ενός λόφου της Σαρδηνίας καταστράφηκε από τη φωτιά. Περίπου 1.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την τελευταία βδομάδα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιτηρούσαν πάνω από 800 εστίες πυρκαγιάς τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου.

Κι ενώ υπήρχαν πλημμύρες στο Βορρά, η Ιταλία είχε φέτος 13.000 περισσότερες δασικές πυρκαγιές από πέρσι, κυρίως στις νότιες περιοχές της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ισπανικό Κράτος. Στην περιοχή της Καταλονίας πάνω από 15.000 στρέμματα καταστράφηκαν κοντά στη Σάντα Κουλόμα δε Κεράλ, υποχρεώνοντας δεκάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Λιετόρ, στην κεντροανατολική περιοχή της Καστίγια-Λα Μάντσα, πάνω από 25.000 στρέμματα κάηκαν.

Μέχρι τώρα οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν 350.000 σε όλη την Ισπανία.

Ρόνι Μαργκούλις

Τουρκία

Όταν ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές στα δάση της Τουρκίας στα τέλη Ιουλίου το πρώτο εντυπωσιακό πράγμα που συνέβη είναι διάφορα κυβερνητικά στελέχη έβγαιναν να δηλώσουν ότι πίσω από τις φωτιές κρύβεται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Οι τρομοκράτες προσπαθούν να σαμποτάρουν την τουριστική μας βιομηχανία», κλαψούριζαν. Αλλά τη μέρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στη Νότια Τουρκία καταγράφηκε το ιστορικό υψηλό των 49 βαθμών Κελσίου.

Το δεύτερο ακόμα πιο εντυπωσιακό που αποκαλύφτηκε στην πορεία όταν οι φωτιές έκαιγαν τις νοτιοδυτικές εκτάσεις της χώρας στα παράλια του Αιγαίου -έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας- ήταν ότι μόνο δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα επιχειρούσαν εκεί, κι αυτά όχι κατάλληλα στελεχωμένα.

Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής έκαναν πολύ δύσκολη την πρόσβαση από εδάφους, κάτι που καθιστούσε ακόμα πιο ζωτικής σημασίας την υποστήριξη από αέρος.

Σε πολλές περιοχές δεν έφτασε ποτέ καμία τέτοια υποστήριξη. Ολόκληρα χωριά, τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε η σωστή προετοιμασία και ο κατάλληλος εξοπλισμός χρειάστηκε να εγκαταλειφθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν με πλοίο την περιοχή.

Καθώς η διαφθορά και η αμέλεια που οδήγησε στο σκάνδαλο της τρομακτικής έλλειψης αεροσκαφών έβγαινε στη φόρα, η κυβέρνηση έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα αρνούμενη να δεχθεί οποιαδήποτε βοήθεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλους. «Είμαστε ένα σπουδαίο έθνος. Δε χρειαζόμαστε καμιά βοήθεια από τους άλλους» ήτανε το ηλίθιο εθνικιστικό επιχείρημα.

Γρήγορα όμως αναγκάστηκαν να παραδεχθούνε την ήττα τους καθώς η φωτιά εξαπλώνονταν ραγδαία κι άρχισε να απειλεί μεγαλύτερες πόλεις κι ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που κινείται με κάρβουνο.

Τα σκάνδαλα και η κυβερνητική ανικανότητα που εξέθεσαν οι φωτιές είναι μάλλον απίθανο να ξεχαστούν γρήγορα.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να λογοκρίνει τις ειδήσεις και τις εικόνες που φτάνουν στις οθόνες από τα μέτωπα της φωτιάς, όλος ο κόσμος έχει δει με τα μάτια του ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπους να παρακαλάνε την κυβέρνηση να κάνει κάτι για να βοηθήσει.

Όλοι είδανε ότι η βοήθεια έφτασε πολύ αργά και δεν έφτανε ούτε για ζήτω. Χιλιάδες έχασαν τα σπίτια, τα χωράφια και το βιός τους. Οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μάχη με τις φωτιές.

Καλά το είπε ένας δημοσιογράφος, ότι «το κράτος θάφτηκε κάτω απ’ τις στάχτες».

Το κίνητρο του κέρδους ρίχνει λάδι στις φωτιές

Οι φωτιές που καίνε τα δάση σ’ όλη τη Νότια Ευρώπη είναι κομμάτι των τρομακτικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα όμως αφανίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Πέρσι το 20% των δέντρων της Αυστραλίας.

Στις ΗΠΑ είχαμε 224 μεγάλες δασικές πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια που προκάλεσαν μια απώλεια του 15% των δέντρων της.

Οι δασικές πυρκαγιές κάποιες φορές είναι φυσικά φαινόμενα που παίζουν κάποιο ρόλο στον κύκλο της ζωής των οικοσυστημάτων. Όμως η συχνότητα και η σφοδρότητα αυτών των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει ότι δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για την πολύ ταχύτερη εξάπλωση αυτών των πυρκαγιών.

Άλλο ένα σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης είναι οι προσβολές από παράσιτα που σκοτώνουν τα υγιή δέντρα. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι περισσότερα νεκρά δέντρα σημαίνει πιο άγριες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αποκαλούνται πυρκαγιές κόμης και είναι πολύ πιο δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο.

Οι δασικές πυρκαγιές δεν απειλούν μόνο άμεσα τη ζωή των ανθρώπων, αλλά ο καπνός μπορεί να έχει βλαβερές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους.

Ο καπνός από τις φωτιές μπορεί να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που ζούνε ακόμη και πέρα από τα σύνορα μιας χώρας κινδυνεύουν να εισπνεύσουν τους τοξικούς ρύπους.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ακαδημαϊκού περιοδικού Nature Communications η εισπνοή του καπνού από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο βλαβερή από την εισπνοή αιθάλης από τα εργοστάσια ή απ’ τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Αυτές οι φωτιές απειλούν και την ύπαρξή μας συνολικά.

Τα δάση είναι «δεξαμενές άνθρακα» πράγμα που σημαίνει ότι απορροφούν και ρυθμίζουν τις τεράστιες ποσότητες ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι ανεκτίμητη η αξία τους από την άποψη ότι απορροφούν κάποια αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αλλά καθώς τα δάση καίγονται απελευθερώνουν το διοξείδιο του άνθρακα πίσω στην ατμόσφαιρα.

Η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποδάσωση είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Αυτές οι δύο διαδικασίες από κοινού επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Για να σπάσουμε αυτό τον κύκλο του θανάτου χρειαζόμαστε επειγόντως μια αλλαγή. Οι πόροι πρέπει να διοχετευτούν σε έργα υποδομής που να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις πυρκαγιές.

Αλλά για να θέσουμε τις δασικές πυρκαγιές υπό έλεγχο, το σύστημα που εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους του κόσμου με σκοπό το κέρδος πρέπει να πάψει να υπάρχει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: