Το σχέδιο εμβολιασμού των G7 καταδικάζει σε θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους

Το σχέδιο των ηγετών της G7 να δωρίσουν εμβόλια κορονοϊού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μια απάτη.

Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάστηκαν ως σωτήρες όλου του κόσμου, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρουν αντίστοιχα 500 εκατομμύρια και 100 εκατομμύρια δόσεις στους φτωχότερους του κόσμου.

Συνολικά, η G7 δεσμεύτηκε να παράσχει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού κατά το επόμενο έτος.

Τι φοβερή έλλειψη στόχων.

Το σχέδιο χαμηλών πτήσεων θα σημάνει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως στις φτωχότερες χώρες, θα μολυνθούν μέχρι να φθάσουν τα εμβόλια στις χώρες τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε παροτρύνει στους ηγέτες της G7 να δεσμευτούν για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την επόμενη συνάντησή τους το 2022. Ο ΠΟΥ υπολόγιζε ότι θα χρειαζόταν γι’ αυτό 11 δισεκατομμύρια δόσεις.

Δεν πρόκειται υπάρξει ουσιαστική κάλυψη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους – αλλά και τότε είναι ζήτημα αν θα υπάρξει.

Πολλοί πρόκειται να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν επειδή τα συστήματα υγείας στις χώρες τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Οι σκηνές που είδαμε στην Ινδία ανθρώπων να ψάχνουν απεγνωσμένα για κρεβάτια νοσοκομείου και φιάλες οξυγόνου για τους άρρωστους συγγενείς πρόκειται να επαναληφθούν ξανά και ξανά, στη μια χώρα μετά την άλλη.

Πόροι

Όμως αυτό δεν είναι κάτι αναπόφευκτο. Ο εμβολιασμός του κόσμου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο γρήγορα. Αν όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου ένωναν τις δυνάμεις τους και έριχναν όλους τους πόρους τους για να σταματήσουν τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Κάτι που θα σήμαινε την κατάργηση όλων των πατεντών και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω στα εμβόλια και τις θεραπείες για τον κορονοϊό.

Μια έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Οxfam έδειξε ότι αυτό θα επέτρεπε τον εμβολιασμό όλων των «αναπτυσσόμενων» χωρών με μόλις 5,4 δις ευρώ.

Αλλά η διατήρηση των πατεντών ανεβάζει το κόστος σε 65,5 δις.

«Χωρίς άρση των πατεντών ουσιαστικά το σχέδιο εμβολιασμού θα κοστίσει δέκα φορές περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Οxfam. «Και τα περισσότερα απ’ αυτά τα χρήματα θα πάνε κατευθείαν στις τσέπες των μετόχων των εταιρειών».

Θα έπρεπε επίσης να φτιαχτεί ένα παγκόσμιο δίκτυο εγκαταστάσεων παρασκευής των πιο αποτελεσματικών εμβολίων. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επιμένουν ότι μόνο αυτές διαθέτουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή των πολύπλοκων εμβολίων.

Αυτή η γνώση πρέπει να μεταδοθεί άμεσα και αν οι Μεγάλες Φαρμακευτικές αντιστέκονται, πρέπει να μπουν κάτω από κρατικό έλεγχο.

«Τα εμβόλια ανήκουν σε όλους. Όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση», λέει η Φιόνα Ούλενταλ από τον οργανισμό προστασίας παιδιών World Vision.

«Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι φαρμακευτικές ποιος θα εμβολιάζεται και ποιος όχι».

Ο ισχυρισμός ότι τάχα οι «αναπτυσσόμενες» χώρες δεν μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα την παραγωγή εμβολίων είναι «μύθος».

Υπάρχουν «πολλές καλές εγκαταστάσεις» για την παραγωγή εμβολίων ακόμα και στις φτωχές χώρες.

Με περίπου 4 εκατομμύρια νεκρούς ήδη, το τίμημα της αδράνειας αναμένεται να είναι ακόμα πιο τραγικό.

Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις φτωχές χώρες θα πεθάνουν μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο και θα δοθεί το έδαφος για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, που μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

Το στέλεχος Δέλτα που είναι τώρα το κυρίαρχο στη Βρετανία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία όπου λόγω του τεράστιου αριθμού του ανεμβολίαστου πληθυσμού δεν υπήρχε καμιά ελπίδα για την αντιμετώπιση του ιού.

Τώρα, το νέο στέλεχος -που είναι τουλάχιστον 60% πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό στα εμβόλια- απειλεί με ένα νέο κύμα μολύνσεων τη Βρετανία, που αναμφίβολα θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εξευτελιστική προσφορά των 500 εκατομμυρίων δόσεων της Βρετανίας είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Είχε δίκιο ο Άλεξ Χάρις του Ιδρύματος Wellcome που επιτέθηκε στο σχέδιο των G7.

«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι εμβόλια τώρα, όχι σε βάθος χρόνου. Οι ηγέτες της G7 οφείλουν να βάλουν πιο ψηλά τον πήχη».

Αλλά η αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να βάλουν μπροστά ένα ειλικρινές σχέδιο εμβολιασμού δεν είναι θέμα ανικανότητας των αρχουσών τάξεων.

Περισσότερο είναι ένα σημάδι των διεστραμμένων προτεραιοτήτων του συστήματος των G7.

Αυτό που στέκεται πραγματικά εμπόδιο στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που απαιτούνται δεν είναι ούτε η τεχνολογία ούτε η έλλειψη πόρων. Είναι ένα παγκόσμιο σύστημα, ο καπιταλισμός, που υποτάσσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής στο κυνήγι του κέρδους. Κι οι ηγέτες της G7 αυτό το σύστημα διαφεντεύουν.


Πηγή: Socialist Worker

Διαβάστε ακόμη

Οι δισεκατομμυριούχοι του εμβολίου θησαυρίζουν από την κρίση του κορονοϊού

Τα κέρδη από το εμβόλιο για τον Covid-19 έκαναν τουλάχιστον 9 νέους δισεκατομμυριούχους με συνολική περιουσία 16,3 δις ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό θα ήταν αρκετό για τον πλήρη εμβολιασμό 780 εκατομμυρίων ανθρώπων στις «χώρες χαμηλού εισοδήματος». Μια έκθεση της «Συμμαχίας για το Εμβόλιο του Λαού» συγκέντρωσε στοιχεία από τη λίστα Forbes για να βρει ποιοιΣυνεχίστε να διαβάζετε «Οι δισεκατομμυριούχοι του εμβολίου θησαυρίζουν από την κρίση του κορονοϊού».

Η Pfizer σαρώνει τεράστια κέρδη από το εμβόλιο για τον Covid-19

H Pfizer, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων στον κόσμο, βγάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη από το εμβόλιο για τον Covid-19. Ο πολυεθνικός γίγαντας του φαρμάκου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δόσεις τού έφεραν έσοδα 2,5 δις το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό το ποσό είναι το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της Pfizer. ΤαΣυνεχίστε να διαβάζετε «Η Pfizer σαρώνει τεράστια κέρδη από το εμβόλιο για τον Covid-19».

Εμβόλιο: Καμιά εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές

Εμβόλιο Μετά τις προόδους σε σχέση με το εμβόλιο για τον Covid-19 το Νοέμβριο, ξεκινάει τώρα η χορήγηση των πρώτων δόσεων Ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer χρεώνει 14,7 λίρες τον διπλό εμβολιασμό. Τα προϊόντα αναπτύχθηκαν και προωθήθηκαν στην αγορά για τα κέρδη που πρόκειται να αποφέρουν και όχι για τις σωτήριες ιδιότητές τους. Οι αποτυχίες τωνΣυνεχίστε να διαβάζετε «Εμβόλιο: Καμιά εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: