Επιστροφή στον πλανήτη της πανδημίας

Η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τα καπιταλιστικά κράτη μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: ανελέητες δόσεις «ατομικής ευθύνης» για τη συγκάλυψη της πενιχρής ως μηδαμινής επιπλέον χρηματοδότησης της υγείας, αλλά και της παιδείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και όλων των δημόσιων χώρων στους οποίους το κράτος θα μπορούσε να παρέμβει αποτελεσματικά ώστε να περιοριστούν οι «συνωστισμοί» που ευνοούν τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2, «ξελάσπωμα» των αφεντικών που φέρουν βαρύτατες και προφανείς ευθύνες για την εξάπλωση σε εργοστάσια, γηροκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κλπ, συνοδευόμενο από διευκολύνσεις για νέες κονόμες, κροκοδείλια δάκρυα για τη διασπορά και τα θύματα του θανατηφόρου ιού, στοχοποίηση νέων πληθυσμιακών ομάδων ως «ανεύθυνων» (νεολαία, ακτιβιστές των κοινωνικών κινημάτων), περιθωριοποίηση και ακόμα πιο φαρμακερός ρατσισμός απέναντι τους συνήθεις αποδιοπομπαίους τράγους (πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά, μειονότητες).

Με αφορμή μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, πολλά ΜΜΕ μιλούν για «συνδημία κορονοϊού και χρόνιων παθήσεων» που δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από έναν «αναδυόμενο παράγοντα», την ατμοσφαιρική ρύπανση. Με λίγα λόγια, τα «συμπτώματα» του καπιταλισμού, ο ρατσισμός, η φτώχεια, η περιφρόνηση των αναγκών της τεράστιας πλειοψηφίας των ανθρώπων, ακόμα και της βιωσιμότητας του πλανήτη, είναι τα πιο βαριά «υποκείμενα νοσήματα» του Covid-19.

Δέκα πράγματα που έμαθε η επιστήμη για τον Covid-19 σε λιγότερο από ένα χρόνο

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Χαλ Ντάρντρικ στη Chicago Tribune με τίτλο «Δέκα πράγματα που έμαθε η επιστήμη για τον Covid-19 σε λιγότερο από ένα χρόνο» υπενθυμίζεται ότι, 1. παρά τις αρχικές συστάσεις για απολύμανση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής λόγω του ότι τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι ο ιός μπορούσε να επιβιώσει δυο-τρεις μέρες πάνω σε επιφάνειες, οι επιδημιολόγοι κατέληξαν ότι η μετάδοση σχετίζεται περισσότερο με την παρουσία πολλών ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο -σε μπαρ, εστιατόρια, σχολεία, λεωφορεία, εκκλησίες (ιδιαίτερα προφανώς μέσα από το «μυστήριο της θείας κοινωνίας» που ισοδυναμεί με το να φιλάς στο στόμα καμιά διακοσαριά ανθρώπους), 2. η μάσκα βοηθάει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, παρά την αρχική ανησυχία μήπως εξαντληθούν οι τόσο απαραίτητες για τους εργαζόμενους στην υγεία χειρουργικές μάσκες που προκάλεσε κάποιες αμφιταλαντεύσεις μεταξύ των επιστημόνων, 3. ο ιός δε μεταδίδεται μόνο από σταγονίδια αλλά και από αερολύματα, συνεπώς η απόσταση δύο μέτρων δεν είναι αρκετή όταν δεν υπάρχει επαρκής αερισμός και όταν τα άτομα δε φορούν μάσκα, 4. ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από ασυμπτωματικούς φορείς, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συχνή διεξαγωγή μαζικών τεστ, 5. κάποια φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου, παρότι δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, 6. δεδομένου ότι η διασωλήνωση διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τη θνητότητα και η πρηνής στάση και η χορήγηση οξυγόνου από τη μύτη βοηθούν στην καλύτερη λειτουργεία του αναπνευστικού, έχουν προκύψει νέα πρωτόκολλα για τη θεραπευτική αγωγή, 7. ακόμη και μετά την «αποθεραπεία» οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν εμμένοντα προβλήματα υγείας (βλ. παρακάτω), 8. ακόμα και τα παιδιά που προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 ενδέχεται να νοσήσουν βαριά, ενώ κάποια ακόμα και αφού καθαρίσουν από τον ιό ενδέχεται να εμφανίσουν σύνδρομο MIS-C (πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά με Covid-19), 9. Ο έλεγχος των λυμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή έξαρση του ιού, 10. Οι καμπάνιες του τύπου «Μένουμε σπίτι», που οφείλονται στην έλλειψη μέτρων προστασίας, τεστ, αλλά και επαρκών γνώσεων για τον ιό δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Κι ενώ τεστ εξακολουθούν να μη διεξάγονται συστηματικά και μαζικά, κι ας είναι το δεύτερο -ακόμα μεγαλύτερο- κύμα εμφανέστατο ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και τρέχουν όλοι να κάνουν εμβόλια για τη γρίπη και να γίνουν «ειδικοί» στο να διακρίνουν τα συμπτώματα του κορονοϊού από της γρίπης, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι οι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από «επίμονα συμπτώματα» που σχετίζονται με την ασθένεια του Covid-19, δεν είναι «θέμα».

«Long Covid», οι μακροχρόνιες επιπλοκές της ασθένειας του κορονοϊού

Στη Βρετανία, μια ομάδα ασθενών που υποφέρουν για μεγάλο διάστημα από συμπτώματα Covid-19 δημιούργησαν το καλοκαίρι την καμπάνια LongCovidSOS προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ανάγκες τους. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στο τρίπτυχο «Αναγνώριση, Έρευνα, Αποκατάσταση».

Σύμφωνα με τη Μελέτη Συμπτωμάτων Covid (μια εφαρμογή για κινητά Android και iOS με ενημερώσεις σε σχέση με την επιδημιολογική έρευνα στη Βρετανία) το 10% των ανθρώπων που κόλλησαν Covid-19 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα μετά τρεις βδομάδες και το 5% ακόμη και μετά από μήνες. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία παγκόσμια αυτά τα ποσοστά φτάνουν τα 4 και 2 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Σε ενημερωτικό δελτίο «για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19» που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, σημειώνει: «Ο Covid-19 μπορεί να επιφέρει παρατεταμένη ασθένεια και εμμένοντα συμπτώματα ακόμα και σε νεαρούς ενήλικες και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. […] Τα συμπτώματα που ενδέχεται να εμμένουν είναι κόπωση, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια ή ανεπάρκεια, απώλεια γεύσης και όσφρησης, πονοκέφαλοι, σωματικοί πόνοι, διάρροια, αναγούλα, πόνοι στο στήθος και την κοιλιά, νοητική σύγχυση».

Το Σάββατο 24 Οκτώβρη η Washington Post φιλοξένησε άρθρο πασχόντων από Μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME) με «συμβουλές για μακροχρόνια ασθενείς με Covid-19, γιατρούς και ερευνητές», στο όποιο αναφέρουν: «Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από ιογενείς λοιμώξεις, ένα ατυχές ποσοστό ανθρώπων βιώνει συμπτώματα που διαρκούν πολύ μετά την επικράτηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος απέναντι στον ιό από τον οποίο είχανε προσβληθεί. [Αυτό ισχύει] για το 90% των ασθενών με Ebola, το 11% με ιό του ποταμού Ρος, με πυρετό Q, και με τον ιό Επστάιν-Μπαρ, καθώς και για το 40% των πασχόντων από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο το οποίο, όπως και ο Covid-19, προκαλείται από κορονοϊό».

Υπάρχουν πρωτοβουλίες που διεξάγουν ανεξάρτητη έρευνα, όπως η ομάδα υποστήριξης ασθενών με Covid-19, της Queer φεμινιστικής συλλογικότητας Body Politic, που δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή της για τον «Covid μακράς διαρκείας» στις 11/5/2020, καθώς και ιστοσελίδες με συμβουλές για την οικονομική επιβίωση των πασχόντων από Μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε το 2013 η ασθένεια δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα σπουδών των δύο τρίτων των αποφοίτων ιατρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ναι στον εμβολιασμό, όχι στις απολύσεις

Η επίθεση της κυβέρνησης στους «ανεμβολίαστους» με το πρόσχημα, δήθεν, της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να περάσει. Είναι μία επίθεση που στόχο έχει από τη μία να κρύψει την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας (και του εμβολιασμού) και από την άλλη να διαιρέσει την εργατική τάξη και να ανοίξει τον δρόμο για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.Συνεχίστε να διαβάζετε «Ναι στον εμβολιασμό, όχι στις απολύσεις».

Μέτρα ιδιωτικοποίησης της ευθύνης για τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών που είναι μπροστά μας

Μέτρα ιδιωτικοποίησης της ευθύνης για τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών που είναι μπροστά μας Θανάσης Καμπαγιάννης Οι ανακοινώσεις Κικίλια «για τους ανεμβολίαστους» δεν θωρακίζουν τη δημόσια υγεία ούτε αντιμετωπίζουν την πανδημία. Αποτελούν έναν τεράστιο αποπροσανατολισμό, που κατά βάση θωρακίζει την κυβέρνηση από την πολιτική ευθύνη για τις νέες εκατόμβες νεκρών που έρχονται, με το αφήγημα τηςΣυνεχίστε να διαβάζετε «Μέτρα ιδιωτικοποίησης της ευθύνης για τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών που είναι μπροστά μας».

Φανταστικές «θεραπείες» Covid-19: Ιβερμεκτίνη

Η ιβερμεκτίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων, είναι μάλλον ο διάδοχος της υδροξυχλωροκίνης στη «δυναστεία» των φανταστικών φαρμάκων που «θεραπεύουν» τον κορονοϊό. Όλοι θυμόμαστε ποιος ήταν ο πλασιέ της υδροξυχλωροκίνης, η χρήση της οποίας μάλιστα είχε θανατηφόρες συνέπειες. Ωστόσο, παρά το άδοξο τέλος αυτής της ιστορίας ψευδοεπιστημονικής σαπίλας, ο ακροδεξιός οχετόςΣυνεχίστε να διαβάζετε «Φανταστικές «θεραπείες» Covid-19: Ιβερμεκτίνη».

Φόρτωση…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: