Στρατόπεδα προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Το 2015 οι πρόσφυγες ζούσαν ακόμα στους δρόμους στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Στρατόπεδα υπήρχαν κυρίως στα νησιά, καθώς οι αρχές και οι ΜΚΟ είχαν ακόμα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της μόνιμης στέγασης των προσφύγων.

Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας 16.458 (από τους συνολικά 64.900) πρόσφυγες ζουν στις 26 προσωρινές δομές υποδοχής (camp) της ενδοχώρας. Αυτά τα camp βρίσκονται μακριά από τον αστικό ιστό και τις βασικές υπηρεσίες υποστήριξης των προσφύγων.

Από το 2016 που είναι σε λειτουργία, κάποιες δομές είχαν κλείσει λόγω ακαταλληλότητας των συνθηκών, αλλά ξαναάνοιξαν, λόγω των αυξανόμενων αναγκών στέγασης των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν σ’ αυτά τα camp αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν στα νησιά (να λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας ή να ασκήσουν το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου) ή την καταγραφή τους μετά την πρόσφατη άφιξή τους στα νησιά. Κάποιοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία (εκμάθηση γλώσσας, εύρεση εργασίας, εκπαίδευση).

Φιλιππιάδα

Χέρσος

Καλοχώρι

Δερβένι (Alexil)

Κόνιτσα

Κατσικάς

Μαλακάσα

Νέα Καβάλα

Βαγιοχώρι

Σίνδος (Frakaport)

Ωραιόκαστρο (Φέσσα)

Καβαλάρι (Sinatex)

Σχιστό

Αλεξάνδρεια

Δείτε τους πίνακες της Ύπατης Αρμοστείας
Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: