ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΛΙΔΕΣ

Ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι: οι σουπιές του καπιταλισμού

Σε τι χρησιμεύουν οι θεωρίες συνωμοσίας Από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, μια σειρά συνωμοσιολογικών θεωριών προωθούνται σχετικά με την προέλευση και τα υποτιθέμενα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τον ιό SARS-CoV-2 και την εξάπλωσή του. Το Νοέμβρη του 2020, η εικόνα του Ρούντι Τζουλιάνι, του δικηγόρου του Τραμπ, να χτυπιέται -και το βαμμένο κορακί…

Keep reading

ΑΡΘΡΑ

Αφγανιστάν: ΟΧΙ στον πόλεμο χωρίς «ναι μεν αλλά»

Το Σεπτέμβρη του 2001, λίγες μέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Ν. Υόρκη, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος κήρυξε, μιλώντας στο αμερικάνικο Κογκρέσο, τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Τον ίδιο μήνα οι ΗΠΑ έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν και τα άλλα στελέχη της Αλ-ΚάινταΣυνεχίστε να διαβάζετε «Αφγανιστάν: ΟΧΙ στον πόλεμο χωρίς «ναι μεν αλλά»».

Αφγανιστάν: πρώτα οι Ρώσοι μετά οι Αμερικάνοι

Το Αφγανιστάν υπέφερε 43 χρόνια πολέμου, εξαιτίας μιας σειράς ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η αποστροφή γι’ αυτό το σφαγείο είναι ο κύριος λόγος που η Καμπούλ και όλες οι άλλες μεγάλες πόλεις το Αφγανιστάν έπεσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια των Ταλιμπάν. Ίζαμπελ Ρίνγκροουζ Ακόμα και πολλοί απ’ αυτούς που δεν υποστηρίζουν τις ιδέες τωνΣυνεχίστε να διαβάζετε «Αφγανιστάν: πρώτα οι Ρώσοι μετά οι Αμερικάνοι».

Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα

Βιβλιοκριτική: «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα» Εκδόσεις Θεμέλιο/Ιστορική Βιβλιοθήκη Ο συλλογικός τόµος «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα», σε επιµέλεια της ιστορικού ∆ήµητρας Βασιλειάδου και της ιστορικού τέχνης Γλαύκης Γκότση, είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Πρόκειται για δεκατέσσερα κείµενα που µελετούν τη σεξουαλικότητα, κυρίως στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα. Οι συγγραφείς τους, αξιοποιώντας ποικίλες πηγές, φέρνουν στο φως νέα ιστορικάΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα».

Από την “ουδετερότητα” στον “αντιφασισμό” και στον Δοσιλογισμό

Την άνοιξη του 1941 ολόκληρη η άρχουσα τάξη συνθηκολόγησε με τους ναζί και το πολιτικοστρατιωτικό της προσωπικό είτε πέρασε στον ανοιχτό δοσιλογισμό είτε την κοπάνησε για την Αλεξάνδρεια κάτω από τις -φιλελληνικές βεβαίως, βεβαίως- αγγλικές φτερούγες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης που κορυφώθηκε με τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (και την Γιουγκοσλαβία) ταΣυνεχίστε να διαβάζετε «Από την “ουδετερότητα” στον “αντιφασισμό” και στον Δοσιλογισμό».

Το πραγματικό 1821

Κάθε φορά η 25 Μαρτίου συνοδεύεται από ένα ολόκληρο τελετουργικό που θέλει να μας πείσει ότι έχει ένα κεντρικό ιδεολογικό μήνυμα: ότι όλοι οι Έλληνες ήμασταν ενωμένοι τότε και έτσι μεγαλουργήσαμε, έτσι έγινε η δόξα του ‘21, και έτσι πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι θα μεγαλουργήσουμε και αυτό είναι το μήνυμαΣυνεχίστε να διαβάζετε «Το πραγματικό 1821».

Η δίκη των 8 του Σικάγο

Την προσπάθεια του αμερικάνικου κράτους να ξεμπερδέψει με το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60, ξαναφέρνει στην επιφάνεια η νέα ταινία “Η Δίκη των 7 του Σικάγο” του Άαρον Σόρκιν, που είναι πλέον διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Νέτφλιξ.  Στέλιος Μιχαηλίδης Τον Αύγουστο του 1968 στο Σικάγο, ήταν προγραμματισμένο το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο αμερικάνικοςΣυνεχίστε να διαβάζετε «Η δίκη των 8 του Σικάγο».

Ποιοι ήταν οι συνεργάτες των Ναζί

Aξιωματικοί ναζί εκπαιδεύουν ταγματασφαλίτες. Ο Μιχάλης Λυμπεράτος δίνει την αλήθεια για τους Ταγματασφαλίτες Η Βέρμαχτ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε έναν πολυεθνικό φασιστικό στρατό. Έτσι, ο στρατός, για παράδειγμα, που εισέβαλε στην Σοβιετική Ένωση αποτελούνταν και από 600.000 Κροάτες, Ρουμάνους, Ιταλούς, Σλοβάκους, Φιλανδούς, Δανούς, Λετονούς, Ούγγρους, Ισπανούς, ακόμα και Αλβανούς.  Η Ελλάδα συνιστούσε μια μελανήΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ποιοι ήταν οι συνεργάτες των Ναζί».

Ο ρατσισμός είναι ασέλγεια σε βάρος της προσφυγικής μας μνήμης και ταυτότητας

Για τον οχετό που έχει εξαπολυθεί εις βάρος των προσφύγων 15/9/ 2020 Όποιος σήμερα χρησιμοποιεί ως εργαλείο διαχείρισης της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό εναντίον των προσφύγων στη Μόρια ασελγεί, μεταξύ άλλων, εις βάρος της και της δικής μας προσφυγικής μνήμης και ταυτότητας. Σεραφείμ ΡίζοςΔάσκαλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξηςΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ο ρατσισμός είναι ασέλγεια σε βάρος της προσφυγικής μας μνήμης και ταυτότητας».

Ιμπεριαλιστική ΕΕ με ιστορία

Ιμπεριαλιστική ΕΕ με ιστορία Οι χώρες που αποτέλεσαν την καρδιά της ΕΕ είναι οι χώρες που στις αρχές του περασμένου αιώνα ανταγωνίζονταν σφοδρά για τον έλεγχο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του πλανήτη δημιουργώντας πλήθος από αποικίες και περνώντας δια πυρός και σιδήρου δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές. Η κλιμάκωση αυτών των ανταγωνισμώνΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ιμπεριαλιστική ΕΕ με ιστορία».

Βυθομετρώντας την άβυσσο: Ο Μαρξισμός και το Ολοκαύτωμα

Δεν υπάρχει πιο ευθεία πρόκληση για το Μαρξισμό από το Ολοκαύτωμα. Ως κληρονόμος και ταυτόχρονα επικριτής του Διαφωτισμού, ο Μαρξ επιδίωκε να εκθέσει τα κοινωνικά όρια της φιλοδοξίας του για παγκόσμια χειραφέτηση μέσω της δύναμης της λογικής, εντοπίζοντας τις υλικές ρίζες των ιδανικών του σ’ αυτό που αποκαλούσε «κρυμμένη βάση» της παραγωγής. Παράλληλα, ριζοσπαστικοποίησε αυτάΣυνεχίστε να διαβάζετε «Βυθομετρώντας την άβυσσο: Ο Μαρξισμός και το Ολοκαύτωμα».

Το αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ: Βαθιές ρίζες

“Είμαι 84 κι ακόμα διαδηλώνω γι’ αυτά τα πράγματα” έγραφε το πλακάτ μιας γυναίκας στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες. Ο αντιρατσιστικός ξεσηκωμός που συγκλονίζει τις ΗΠΑ πατάει σε μια παράδοση αγώνων τόσο παλιά όσο και τα χρόνια αυτής της γυναίκας.  Γράφει ο Στέλιος Μιχαηλίδης Εργατική Αλληλεγγύη Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε σε ισχύΣυνεχίστε να διαβάζετε «Το αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ: Βαθιές ρίζες».

Ο ιός του ρατσισμού μολύνει εδώ και 400 χρόνια την Αμερική

I CAN’T BREATHE ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ Δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς ρατσισμό Malcolm X  Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 ο Τζόρτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε από το λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, που είχε το γόνατό του στο λαιμό του καθ’ όλη τη διάρκεια των 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων που διαρκεί το βίντεο που τραβούσαν αυτόπτες μάρτυρες.Συνεχίστε να διαβάζετε «Ο ιός του ρατσισμού μολύνει εδώ και 400 χρόνια την Αμερική».

Ξέρουν πού οδηγούν την Ευρώπη;

Το αποτέλεσμα εκείνης της «ρεαλιστικής πολιτικής κλειστών συνόρων» το γνωρίζουμε: Εκατομμύρια νεκροί. Όχι τυχαίοι, αλλά αυτοί που προηγουμένως είχαν χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητοι μετανάστες». Μας διδάσκει τίποτε το αποτέλεσμα εκείνης της πολιτικής; Γράφει ο Γιώργος Τσιάκαλος «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω!» είπαν οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης σε συνδιάσκεψη στη Γαλλία. Κλήθηκαν και συμμετείχανΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ξέρουν πού οδηγούν την Ευρώπη;».

«Όταν μας κάψανε το σπίτι…»

Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία (Βίντεο) «Ήμουν 7 χρονών όταν μας κάψανε το σπίτι και δεν είχαμε ούτε κουτάλι ούτε πιρούνι ούτε ψωμί ούτε ρούχα. Ήμασταν με τις νυχτικιές που φορούσαμε, 5 παιδιά, ούτε ρούχα ούτε τίποτα». Παναγιώτα Βασιλειάδου

Φόρτωση…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Συναγωνιστές – Το ΕΑΜ και οι Εβραίοι της Ελλάδας

Βιβλιοκριτική Συναγωνιστές – Το ΕΑΜ και οι Εβραίοι της ΕλλάδαςΙάσονας ΧανδρινόςΕκδόσεις Ψηφίδες Μ’ αυτό το βιβλίο ο Ιάσονας Χανδρινός διασώζει και αναδεικνύει µια σχετικά ξεχασµένη σελίδα της ιστορίας της Αντίστασης και της Αριστεράς. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται το πανόραµα όχι µόνο της σχέσης των διωκόµενων Εβραίων µε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ αλλά καιΣυνεχίστε να διαβάζετε «Συναγωνιστές – Το ΕΑΜ και οι Εβραίοι της Ελλάδας».

Ο Ναζισμός και το γερμανικό κεφάλαιο

Βιβλιοκριτική Ημερήσια διάταξη Eric Vuillard Εκδόσεις Πόλις Γράφει ο Μπάμπης Κουρουνδής Η «Ημερήσια Διάταξη» είναι ένα ασυνήθιστο βιβλίο, καθώς δεν είναι εύκολο να καταταγεί σε κάποιο από τα παραδεδεγμένα λογοτεχνικά είδη. Δεν είναι ούτε ακριβώς μυθιστόρημα, ούτε ακριβώς διήγημα και ίσως γι’ αυτό από τους εκδότες αναφέρεται ως «αφήγημα». Πιο ακριβής είναι μάλλον η ΜικέλαΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ο Ναζισμός και το γερμανικό κεφάλαιο».

«Ανάξιοι για ζωή» – Το πρόγραμμα ευθανασίας Τ-4 των Ναζί

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. ΑΝΑΞΙΟΙ ΓΙΑ ΖΩΗΠρόγραμμα Ευθανασίας T-4 (Aktion T-4) Γράφει ο Αντώνης Ρέλλας Το πρόγραμμα αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη πολιτική πρακτική μαζικών δολοφονιών της ναζιστικής Γερμανίας. Όπως και τα άτομα που σχεδίασαν τη γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης, οι διοργανωτές του προγράμματος «ευθανασίας» οραματίζονταν μια φυλετικάΣυνεχίστε να διαβάζετε ««Ανάξιοι για ζωή» – Το πρόγραμμα ευθανασίας Τ-4 των Ναζί».

Ολοκαύτωμα: ένα βιομηχανικό σύστημα εξάλειψης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων

Το Ολοκαύτωμα, μια βιομηχανική επιχείρηση εξάλειψης ολόκληρων ομάδων ανθρώπων, δεν έχει όμοιό του στην ιστορία. «Η Χαμένη – Πραγματική Ιστορία της Οικόγενείας μου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» εκδόθηκε πριν λίγες μέρες εν όψει της 75ης επετείου Απελευθέρωσης του Άουσβιτς. Οι Ναζί δολοφόνησαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα, τα δύο τρίτα του Εβραϊκού πληθυσμούΣυνεχίστε να διαβάζετε «Ολοκαύτωμα: ένα βιομηχανικό σύστημα εξάλειψης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων».

Έργα ζωγράφων που επέζησαν το Ολοκαύτωμα

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΓΚΛΑΪΒΙΤΣ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΦΡΙΝΤΜΑΝ, 1943 Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν γεννήθηκε στο Μέριτς Όστραου της Αυστρίας (σημερινή Οστράβα, Τσεχία) το 1893 και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εθελοντής του Αυστροουγγρικού στρατού ως καλλιτέχνης. Του ανατέθηκε να ζωγραφίσει μάχες του Ρωσικού Μετώπου και πορτραίτα στρατηγών και στρατιωτών που διακρίθηκαν στον πόλεμο. Το 1938, με τη γυναίκαΣυνεχίστε να διαβάζετε «Έργα ζωγράφων που επέζησαν το Ολοκαύτωμα».

Η ανεξίτηλη μυρωδιά της φρίκης του Ολοκαυτώματος

To καλοκαίρι του ’94 ήμουν στη θεία μου στην Πολωνία. Την πρώτη βδομάδα της ζήτησα να πάμε στο Άουσβιτς. Ήθελα να δω με τα μάτια μου, εάν η ανθρώπινη κτηνωδία (πόσο πιο οξύμωρο να΄ναι ένα σχήμα;) ήτανε τόσο μεγάλη όσο είχα διαβάσει σε ιστορικά βιβλία. Πριν καν φτάσουμε στο στρατόπεδο,η μυρωδιά είχε ήδη πιάσει ταΣυνεχίστε να διαβάζετε «Η ανεξίτηλη μυρωδιά της φρίκης του Ολοκαυτώματος».

Το τελευταίο προσφυγικό τρένο πριν το Ολοκαύτωμα

Μια γυναίκα που γλίτωσε απ’ τους Ναζί πριν 80 χρόνια, έμαθε επιτέλους με ποιο τρόπο δολοφονήθηκαν οι γονείς κι οι παππούδες της στο Ολοκαύτωμα. Η εβραϊκής καταγωγής κάτοικος του παραθαλάσσιου χωριού Πορθ, Ρενάτε Κόλινς, σήμερα 85 ετών, έχασε 65 συγγενείς της στο Ολοκαύτωμα. Είναι η μόνη που επέζησε. Την έβαλαν στο τελευταίο τρένο από τηνΣυνεχίστε να διαβάζετε «Το τελευταίο προσφυγικό τρένο πριν το Ολοκαύτωμα».

Από άλλους ιστότοπους

BINTEO

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: