Ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι: οι σουπιές του καπιταλισμού

Σε τι χρησιμεύουν οι θεωρίες συνωμοσίας

Από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, μια σειρά συνωμοσιολογικών θεωριών προωθούνται σχετικά με την προέλευση και τα υποτιθέμενα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τον ιό SARS-CoV-2 και την εξάπλωσή του. Το Νοέμβρη του 2020, η εικόνα του Ρούντι Τζουλιάνι, του δικηγόρου του Τραμπ, να χτυπιέται -και το βαμμένο κορακί μαλλί του να στάζει– για τις «στημένες εκλογές» από μια υποτιθέμενη συμπαιγνία του καθεστώτος της Βενεζουέλας και του Εβραίου κερδοσκόπου Σόρος – σε μια φαιδρή αναβίωση του ναζιστικού μύθου της «πισώπλατης μαχαιριάς των Εβραιομπολσεβίκων»- έγινε viral.

Οι ιδέες αυτές γνώρισαν ευρεία εξάπλωση, όχι μόνο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η πανδημία ή γιατί ουσιαστικά συνιστούσαν τον ιδεολογικό πυρήνα της προεδρίας Τραμπ, αλλά κυρίως γιατί εκφράζουν μια βαθύτερη κρίση, μία γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς και τις ελίτ του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Η ψευδαίσθηση ενός «ουδέτερου» συμφέροντος που -παρά τις εμφανέστατες κοινωνικές ανισότητες-εδράζονταν στην καρδιά του κοινωνικού συμβολαίου και αντιπροσωπεύονταν από μια γενική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χάνει σταδιακά έδαφος, καθώς η κρίση του συστήματος βαθαίνει.

Οι θεωρίες συνωμοσίας προσφέρουν μια πιθανή εξήγηση αυτού του χάσματος μεταξύ της υπόσχεσης ευημερίας και της θλιβερής πραγματικότητας. Ένα μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, μια κακόβουλη μειοψηφία, μια «ξένη», «εθνομηδενιστική» «ελίτ της παγκοσμιοποίησης», που για κάποιο «υποχθόνιο» λόγο βρήκε τον τρόπο και «κινεί τα νήματα», ρίχνει το δηλητήριο στο πηγάδι της άρρωστης κοινωνίας μας. Κι ο μόνος τρόπος να «θεραπευτούμε» -να επιστρέψουμε δηλαδή στη «χρυσή εποχή» της καπιταλιστικής ανάπτυξης- είναι να απαλλαγούμε απ’ αυτή τη «σατανική» ελίτ και τους μυστικούς της «πράκτορες» .

Ο πρώτος κύκλος συνωμοσιολογίας

«Κοροϊδοϊός», «πλανδημία» και «θαυματουργές θεραπείες»

Οι ισχυρισμοί των αρνητών του κορονοϊού, -στην πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή τους- υποστηρίζουν ότι η πανδημία είναι μια πρόφαση για να περιοριστούν οι -ατομικές- ελευθερίες.

Συχνά, σε πλήρη αντίφαση με τη θεωρία του «κοροϊδοϊού», υποστηρίζεται ότι για την εξάπλωση του Covid-19 ευθύνονται τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα βελτιωμένης τεχνολογίας ασύρματα δίκτυα 5G ή οι Μουσουλμάνοι που δεν τηρούν τα μέτρα και συνωστίζονται στα τζαμιά.

Οι θεωρίες της «πλανδημίας» εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο ιός κατασκευάστηκε σκόπιμα σε ερευνητικό εργαστήριο, απ’ όπου ξέφυγε ή κλάπηκε ή ότι μπορεί να είναι Κινέζικο ή Αμερικάνικο βιοόπλο (αναλόγως), ή μια -ακόμα- συνωμοσία των Εβραίων, που περιλαμβάνει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στειρώσεις, ή ένα σχέδιο ελέγχου του πληθυσμού, μέσω της εμφύτευσης συσκευών νανοτεχνολογίας (μικροτσίπ) που υποτίθεται ότι είναι το «υποχθόνιο σχέδιο» που κρύβεται πίσω από τη χρηματοδότηση της έρευνας για το εμβόλιο από το «σατανικό» πρώην αφεντικό της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Ο κύκλος συνωμοσιολογικών θεωριών QAnon, με κέντρο τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη διασπορά των οποίων χρησιμοποιείται συχνά η ετικέτα «SaveOurChildren» («Σώστε τα παιδιά μας»), γενικά υποστηρίζει την «ύπαρξη» μιας διεθνούς σπείρας μασόνων και σατανιστών παιδόφιλων σωματεμπόρων και εμπόρων οργάνων, που αποτελείται από πολιτικούς του Δημοκρατικού κόμματος, ηθοποιούς του Χόλυγουντ και άλλες διασημότητες με εκφρασμένες φιλελεύθερες απόψεις. Είναι μια τερατολογία που αντλεί «έμπνευση», μεταξύ άλλων, και από την κλασική αντισημιτική «συκοφαντία του αίματος», το μύθο δηλαδή ότι οι Εβραίοι «κλέβουν παιδιά χριστιανών γιατί πίνουν το αίμα τους σε θρησκευτικές τελετές». Ο ανώνυμος δήθεν κυβερνητικός αξιωματούχος Q είναι μια ανεξάντλητη πηγή γελοιοτήτων, όπως ότι η Μέρκελ είναι εγγονή του Χίτλερ, ότι ο Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον και ο Σόρος σχεδίαζαν από κοινού πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον Τραμπ ή ότι οι μαζικές δολοφονίες των ακροδεξιών μακελάρηδων είναι «σκευωρίες των μασόνων». Όσον αφορά τη θεραπεία για τον Covid-19, οι οπαδοί της θεωρίας συνιστούν «ανεπιφύλακτα» την κατάποση χλωρίνης, της λεγόμενης «Θαυματουργής Μεταλλικής Λύσης», ενός σκευάσματος που προωθείται στην αγορά από παραεκκλησιαστικά κυκλώματα.

Μια ακροδεξιά ρητορική «απελευθέρωσης»

Χωρίς αμφιβολία, το ζήτημα που καίει αυτό το διάστημα είναι το ζήτημα του εμβολιασμού. Σε μια δημοσκόπηση του CNN τον Απρίλιο το 26% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί για κανένα λόγο. Αυτό, όπως και η αργή ως ανύπαρκτη διαδικασία εμβολιασμού στις φτωχές χώρες, είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί ο γενικός εμβολιασμός είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να τελειώνουμε με την πανδημία. Δεδομένου όμως ότι οι νέες μεταλλάξεις του SARS-Cov-2 που τείνουν να επικρατήσουν είναι εξίσου μολυσματικές με την ιλαρά, για να φτάσουμε στην ανοσία αγέλης ίσως χρειαστεί να εμβολιαστεί το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σ’ αυτές τις συνθήκες, οι κυβερνήσεις ίσως μπουν στον πειρασμό να εκμηδενίσουν τον εμβολιαστικό δισταγμό που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Γενικά, ο δημόσιος λόγος κατά του λοκντάουν, της μάσκας και του εμβολίου περιλαμβάνει αναφορές σε φίμωση της «ελευθερίας του λόγου», ακόμα και υιοθέτηση συνθημάτων του κινήματος κατά των εκτρώσεων, όπως η αυτοδιάθεση των σωμάτων και το δικαίωμα της επιλογής. Συχνά συγκρίνεται η μάσκα με τη σκλαβιά και χρησιμοποιείται το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, σύμβολο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, για την προβολή συνθημάτων όπως «απαλλάσσομαι (από το εμβόλιο)» ή «όχι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού». Οι θεωρητικά ελευθεριακές ρίζες και οι εκκεντρικές συνωμοσιολογικές θεωρίες που τροφοδοτούν αυτό το κίνημα, προέρχονται από το ιδεολογικό περιβάλλον των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τους οπαδούς της λευκής ανωτερότητας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά σημαντικά ποσοστά δισταγμού μεταξύ των μαύρων ή των ΛΟΑΤΚΙ+, σε μεγάλο βαθμό όμως οφείλονται στην έλλειψη πληροφόρησης και σε ιστορικές εμπειρίες ιατρικής κακομεταχείρισης.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η ακροδεξιά κυριαρχεί στο αντιεμβολιαστικό-αντιλοκντάουν κίνημα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δύο όψεις των κοινωνικών φαινομένων και θα ήταν λάθος να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικό και να έχουμε το κράτος να το επιβάλλει στον καθένα ξεχωριστά, όπως φαντασιώνονται οι ακροδεξιοί στις ιστορίες αυτοεπιβεβαίωσής τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο την ατομικοποίηση και την απελπισία που έδωσαν αρχικά έδαφος στην ανάπτυξη αυτών των αντιλήψεων. Η ακροδεξιά παίζοντας με τους φόβους και τα προβλήματα των πιο ατομικοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας, επιδιώκει να κερδίσει δυνάμεις που θα χρησιμοποιήσει σε άλλους σκοπούς. Καλλιεργώντας μια αντίληψη της ελευθερίας που πηγάζει μόνο από την ατομική ιδιοκτησία κι από μια αρνητική ελευθεριότητα, που έμμεσα αποκλείει κάθε δυνατότητα κοινωνικής αλλαγής, μια «ελευθερία» στην κοινωνική ανευθυνότητα, μια «ελευθερία» επιβολής πάνω στους άλλους, που δεν μπορεί παρά να είναι ανάξια του ονόματός της.

Παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό διακινείται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλές φορές με τη χρήση bots, και τροφοδοτεί τον εμβολιαστικό δισταγμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις παραλλαγές της παραπληροφόρησης σε σχέση με τον εμβολιασμό σε πέντε θεματικές: απειλή ασθένειας ή θανάτου, ζήτημα εμπιστοσύνης στις υγειονομικές αρχές, προσφυγή σε εναλλακτικές μεθόδους, ενδοιασμοί για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

  • Το εμβόλιο προκαλεί «αυτοάνοσες ασθένειες». Συγκεκριμένα, προκαλεί αυτισμό ή την ασθένεια για την οποία εμβολιαζόμαστε ή προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.
  • Υπάρχουν «εναλλακτικές θεραπείες». Παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι τοξικά ή μολυσμένα, κάποιοι προτείνουν «εναλλακτικές θεραπείες», πχ την κατανάλωση γιαουρτιού για τον ιό του θηλώματος ή την ομοιοπαθητική για τον ιό της ερυθράς.
  • Ο εμβολιασμός είναι «γενοκτονία». Αυτή η θεωρία βασίζεται σε μια ανάρτηση στιγμιοτύπου (screenshot) στο Facebook όπου απεικονίζεται μια «εκπληκτική κυρία» που κρατάει στα χέρια της ένα τεύχος μιας εφημερίδας ονόματι “Sovereign Independent” που παρουσιάζει ένα άρθρο το οποίο «δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά!!». Ο τίτλος της εφημερίδας λέει: «Μείωση πληθυσμού μέσω υποχρεωτικού εμβολιασμού: Η λύση των μηδενικών εκπομπών άνθρακα». Το ρεπορτάζ-από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα της ιρλανδέζικης φυλλάδας που έπαψε να εκδίδεται το 2013 ήταν ό,τι κατάλαβαν οι «περιορισμένης ευθύνης» συντάκτες από μια διάλεξη που είχε δώσει ο Μπιλ Γκέιτς περίπου ένα χρόνο πριν με θέμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Τα εμβόλια περιέχουν απαγορευμένες ουσίες. Συνήθως αναφέρονται στο αλουμίνιο και τη θειομερσάλη, που είναι εντελώς ακίνδυνες στις ασήμαντες ποσότητες που περιέχουν τα εμβόλια.
  • Τα εμβόλια είναι κομμάτι μιας συνωμοσίας κυβερνήσεων και μεγάλων φαρμακευτικών. Για παράδειγμα, στο «σύγγραμμα» του ηθοποιού και πλασιέ σκουπιδοβιβλίων Κέβιν Τριντό «αποκαλύπτεται» ότι υπάρχουν φυσικές θεραπείες περίπου για όλες τις ασθένειες, που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και φαρμάκων μας τις κρύβουν.
  • Άλλες πηγές παραπληροφόρησης ισχυρίζονται ότι οι ασθένειες από τις οποίες μας προστατεύουν τα εμβόλια είναι ασήμαντες ή έχουν ήδη εξαλειφθεί.
  • Ένας άλλος ισχυρισμός για τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA λέει ότι τροποποιούν το ανθρώπινο DNA, δημιουργώντας από το πουθενά μεταλλάξεις ή ότι προκαλεί στειρότητα στις γυναίκες ή εξαρτημένη από αντισώματα μόλυνση (ADE), μια υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Οι περισσότερες ανησυχίες πηγάζουν από παλιότερους φόβους για τα εμβόλια, όπως οι ψευδείς ισχυρισμοί του πρώην γιατρού Άντριου Γουέικφιλντ το 1998.

Ήρωες της συνωμοσιολογίας

Άντριου Γουέικφιλντ

Πρώην γιατρός

Ο πατέρας του αντιεμβολιαστικού «κινήματος». Το 1998 δημοσίευσε στο περιοδικό Lancet μια «μελέτη» που υποστήριζε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε αυτισμό και εντερικές νόσους με το τριπλό εμβόλιο MMR (το εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς). Μετά από θύελλα αντιδράσεων, το περιοδικό αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο του ως ψευδές και το Βρετανικό Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο ανακάλεσε την ιατρική του άδεια. Το 2004 μια έρευνα του δημοσιογράφου Μπράιαν Ντιρ αποκάλυψε ότι ένα χρόνο πριν τη «μελέτη», ο Γουέικφιλντ είχε κάνει αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα εμβόλιο ιλαράς μονής δόσης. Βρήκε καταφύγιο στο Όστιν του Τέξας, όπου εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016 αγκαλιάστηκε από τον Τραμπ.

Λάρι Κουκ

Διαχειριστής της δεύτερης μεγαλύτερης αντιεμβολιαστικής σελίδας στο Facebook, “Stop Mandatory Vaccination”, με 195.000 συνδρομητές ως το Νοέμβρη του 2020, όταν το Facebook αποφάσισε να σφραγίσει το λογαριασμό στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού του QAnon. Ο Κουκ συστήνεται στην προσωπική του σελίδα ως «υπέρμαχος της υγιεινής ζωής, φωτογράφος, συγγραφέας και παραγωγός ταινιών».

Ντελ Μπίγκτρι

Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός και διευθύνων σύμβουλος της αντιεμβολιαστικής ΜΚΟ «Δίκτυο Δράσης Επίγνωσης Συναίνεσης» (ICAN). Το ψευδοεπιστημονικό φιλμ του, «Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe» (2016) βασίζεται στους αστήριχτους ισχυρισμούς του Άντριου Γουέικφιλντ που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό. Σε μια συγκέντρωση αντιεμβολιαστών φόρεσε το αστέρι του Δαβίδ, επιχειρώντας να κάνει έναν παραλληλισμό της αντιμετώπισης του «κινήματος» με το Ολοκαύτωμα.

Όουεν Μπέντζαμιν

Αμερικανός κωμικός, αρνητής του Ολοκαυτώματος και πολιτικός σχολιαστής της «εναλλακτικής δεξιάς», αυτοαποκαλούμενος «Μεγάλος Αρκούδος». Έχει πει: «Οι γκέι και οι Εβραίοι έχουν θεωρηθεί οι χειρότεροι των χειροτέρων. Γιατί; Γιατί αν πάρουν την εξουσία θα καταστρέψουν τον πολιτισμό σας». Έχει αποκλειστεί απ’ το Facebook, το Instagram, το YouTube, το Patreon και το Daily Dot. Το Νοέμβριο του 2019 ήταν ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο Επίπεδης Γης, ενώ το Μάρτιο αποκλείστηκε και από το Twitter για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον Covid-19. Τώρα μοιράζεται τις ανησυχίες του στο D-Live, ένα website για Gamers.

Κένεθ Κόπερλαντ

Αμερικανός τηλευαγγελιστής και συγγραφέας του «χαρισματικού κινήματος». Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επανέλαβε αρκετές φορές ότι είχε τελειώσει ή επρόκειτο να τελειώσει σύντομα, ότι ο ίδιος μπορούσε να θεραπεύσει τους πιστούς του και ότι ήταν η τιμωρία της Αμερικής για το μίσος απέναντι στον Τραμπ.

Ρασίντ Μπουτάρ

Αμερικανός συνωμοσιόλογος, υποστηριχτής του αντιεμβολιασμού και οστεοπαθητικός που, μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί την ψευδοεπιστημονική θεραπεία της χηλίωσης. Κάποιες από τις συνωμοσιολογικές θεωρίες που προωθούσε ο Μπουτάρ, μέσω του Next News Network, ήταν ότι ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, συνέβαλε στη δημιουργία του ιού SARS-Cov-2, ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του 5G και των «ψεκασμών».

Βέρνον Κόλμαν

Άγγλος συνωμοσιολόγος, αντιεμβολιαστής, αρνητής του AIDS και συγγραφέας ψευδοεπιστημονικών βιβλίων. Είχε πει ότι «αυτοί που ακόμα ισχυρίζονται ότι το AIDS συνιστά σοβαρή απειλή για εκείνους που απολαμβάνουν το στρέιτ σεξ είναι ή αγράμματοι ή ανεύθυνοι» κι ότι ο Covid-19 είναι μια απάτη και οι άνθρωποι που διεξάγουν εμβολιασμούς είναι εγκληματίες πολέμου.

Τζορτζ Κρίστενσεν

Αυστραλός πολιτικός, πρώην δημοσιογράφος και διαβόητος ισλαμοφοβικός και αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Έχει αποκαλέσει την Greenpeace και τους περιβαλλοντιστές «ανάρχιδες πράσινες κάμπιες». Στο λόγο του στη φασιστοσύναξη «Να ανακαταλάβουμε την Αυστραλία» είχε πει ότι «θα ήταν βλακωδώς αφελές αν πιστεύαμε πως η Αυστραλία δεν είναι σε πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Σάιμον Ντόλαν

Βρετανός επιχειρηματίας και επενδυτής. Ισχυρίζεται ότι τα λοκντάουν είναι ένα πείραμα των κυβερνήσεων για το πόσο εύπλαστοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι. Για τις μάσκες είχε πει: «Αν δεν αντισταθούμε θα φοράμε μάσκα για το υπόλοιπο της ζωής μας», ενώ για το εμβόλιο της Pfizer διακινούσε την ιδέα ότι «προκαλεί στειρότητα».

Κλερ Ντικς

Νεοζηλανδή αντιεμβολίστρια. Μαζί με τη Λίμπι Τζόνσον και την Άλια Μπλαντ ίδρυσαν τη «μη πολιτική ομάδα» Φωνές για την Ελευθερία, που προωθεί τον αντιμασκισμό και τον αντιεμβολιασμό.

Σέρι Τένπενι

Οστεοπαθητικός, φιγούρα του αντιεμβολιαστικού κινήματος και συγγραφέας του βιβλίου «Λέμε όχι στα εμβόλια». Σε ομιλία της στο Καπιτώλιο του Οχάιο τον Ιούνιο δήλωσε ότι το εμβόλιο κάνει τους ανθρώπους «μαγνητικούς… Μπορείς να βάλεις ένα κλειδί στο μέτωπό τους και να κολλήσει».

Ντέιβιντ Άικ

Πρώην ποδοσφαιριστής, παγκόσμιος θρύλος και σταθερή πηγή έμπνευσης της συνωμοσιολογίας. Προπαγανδιστής της θεωρίας της «νέας τάξης πραγμάτων», της έλευσης μιας ολοκληρωτικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, αντίπαλο δέος των εσχατολογιών περί έλευσης του Αντίχριστου. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία, οι Ιλουμινάτι, τα γενετικά τροποποιημένα ερπετόμορφα ανθρωποειδή που χειραγωγούν τις εξελίξεις παγκόσμια, έχουν σαν απώτερο σκοπό να βάλουνε τσιπάκια στον παγκόσμιο πληθυσμό και να επιβάλουν ένα παγκόσμιο οργουελικό φασιστικό καθεστώς. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020 εμπνεύστηκε την περίφημη θεωρία που συσχετίζει Covid-19 και 5G και είχε δηλώσει από τότε ότι κάθε προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού ισοδυναμεί με «φασισμό».

Πώς ξεκίνησε η πανδημία

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: