ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορικά, ο όρος ακροδεξιά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις εμπειρίες του Φασισμού και του Ναζισμού. Η μεταπολεμική/σύγχρονη ακροδεξιά πολιτική περιλαμβάνει επίσης τον νεοφασισμό, τον νεοναζισμό, την Τρίτη Θέση (Εθνικομπολσεβικισμό, Στρασερισμό, Νέα Δεξιά, κλπ), την εναλλακτική δεξιά (alt-right), την πίστη στη λευκή ανωτερότητα και τον λευκό εθνικισμό (ή πανεθνικισμό), κ.α. Κύρια χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς ιδεολογίας είναι ο ακραίος εθνικισμός, ο σοβινισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο σεξισμός, ο αντικομμουνισμός, ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία, θεοκρατικές αντιλήψεις και άλλες αντιδραστικές απόψεις.

Στον πυρήνα της ακροδεξιάς κοσμοθεωρίας βρίσκεται ο οργανικισμός, η ιδέα ότι η κοινωνία λειτουργεί σαν ένας ολοκληρωμένος, οργανωμένος και ομοιογενής ζωντανός οργανισμός. Προσαρμοσμένη στην κοινότητα που θέλουν να (ανα)συγκροτήσουν (είτε με βάση με το έθνος είτε τη θρησκεία είτε τη φυλή) αυτή η αντίληψη τούς οδηγεί στην άρνηση κάθε μορφής καθολικότητας για χάρη της αυτοφιλίας και της αλλοτριοφοβίας, ή με άλλα λόγια της εξιδανίκευσης του «εμείς» ως παράγοντα αποκλεισμού του «αυτοί». Η ακροδεξιά τείνει να απολυτοποιεί τις διαφορές μεταξύ εθνών, φυλών, ατόμων, πολιτισμών, γιατί μπαίνουν εμπόδιο στην πραγματοποίηση της ουτοπίας μιας «κλειστής» και οργανωμένης με «φυσικό τρόπο» κοινωνίας, που αντιλαμβάνονται ως προϋπόθεση για την «αναγέννηση» της κοινότητας και την επανένωσή της με την «αιώνια» φύση της και την επαναθεμελίωσή της σε ισχυρές μεταφυσικές βάσεις.

Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής: Η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη

Δίκη Χρυσής ΑυγήςΗ αγόρευση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάση Καμπαγιάννη όπως την κατέγραψε το Golden Dawn Watch. (14,15&17/1/2020) Ξεκινάει την αγόρευσή του ο συνήγορος Καμπαγιάννης: Ήταν μια μακρά αποδεικτική διαδικασία η οποία όμως ήταν απαραίτητη προκειμένου το δικαστήριο να αποκτήσει πλήρη εικόνα του αποδεικτικού υλικού και να συνεκδικάσει τρία σημαντικά κακουργήματα και το αδίκημα τηςΣυνεχίστε να διαβάζετε «Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής: Η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη».

ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Alt-Right

Η Alt-Right (Εναλλακτική Δεξιά) είναι ένα χαλαρό οργανωτικά ακροδεξιό και λευκό εθνικιστικό κίνημα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, που ενστερνίζεται τις ιδέες της λευκής ανωτερότητας, του λευκού αυτονομισμού, του ακραίου εθνικισμού, της ξενοφοβίας, του αντιμεταναστευτικού ρατσισμού, της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντιδιανοουμενισμού, του αντικομμουνισμού, του αντισημιτισμού, του αντιφεμινισμού, της ομοφοβίας και της ισλαμοφοβίας.

Το 2010, ο Αμερικανός νεοναζί Ρίτσαρντ Σπένσερ ξεκίνησε την έκδοση του διαδικτυακού περιοδικού The Alternative Right, επηρεασμένος από τα ρεύματα των παλαιοσυντηρητικών (της δεκαετίας του 1930), των νεοαντιδραστικών (του Σκοτεινού Διαφωτισμού της δεκαετίας του 2000) και της Νέας Δεξιάς (της δεκαετίας του 1960). Η συντόμευση του όρου καθιερώθηκε στα ακροδεξιά φόρα /pol/ και 4-chan. Μετά τη φεμινιστική καμπάνια της Ανίτα Σαρκισιάν Gamergate ενάντια στη διασπορά σεξιστικού μίσους στις κοινότητες των gamers το 2014, η alt-right ξεκίνησε μια εκστρατεία τρολαρίσματος και διαδικτυακών παρενοχλήσεων, η οποία έτυχε εκτεταμένης προβολής από το σάιτ  Breitbart News του μετέπειτα Ανώτατου Συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Σε μια προσπάθεια να μεταφυτέψουν την alt-right απ’ το ίντερνετ στον δρόμο, ο Σπένσερ, και άλλες ακροδεξιές φιγούρες, οργάνωσαν τον Αύγουστο του 2017 τη ρατσιστική συγκέντρωση «Ενώστε τη Δεξιά» στο Σάρλοτσβιλ, που συνάντησε μαζική αντίσταση, η οποία πήρε παγκόσμιες διαστάσεις μετά τη δολοφονία της αντιφασίστριας Χέδερ Χάγιερ.

Το συνονθύλευμα της alt-right αποτελείται από:

  • βιολογικούς ρατσιστές, που προωθούν ένα είδος ακροδεξιάς ταυτοτικής πολιτικής των Ευρωπαίων Αμερικανών,
  • υποστηριχτές του περιορισμού της μετανάστευσης για να διασφαλιστεί η λευκή πλειοψηφία στις ΗΠΑ,
  • υποστηριχτές της απόσχισης και της δημιουργίας ενός λευκού εθνικού κράτους στη Β. Αμερική,
  • νεοναζί, της λεγόμενης σκηνής 1488, που προωθούν τη συνωμοσιολογική θεωρία της λευκής γενοκτονίας,
  • αντισημίτες, που ισχυρίζονται ότι αυτή είναι μία συνωμοσία των Εβραίων,
  • σεξιστές, που υποστηρίζουν την επιστροφή σε μια πατριαρχική κοινωνία και συνεργάζονται με το κίνημα για τα δικαιώματα των ανδρών και με άλλους μισογύνηδες της διαδικτυακής «ανδρόσφαιρας»,
  • υποστηριχτές του απομονωτισμού και του οικονομικού προστατευτισμού
  • ισλαμοφοβικοί ρατσιστές, όπως οι τραμπιστές της οργάνωσης Act! For America, που συνδέονται με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η πιο διαβόητη ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση είναι η Κου Κλουξ Κλαν, που ιδρύθηκε το 1865 για την αποκατάσταση της λευκής ανωτερότητας στο Νότο, που επισφραγίστηκε με τους Νόμους Τζιμ Κρόου, αναβίωσε τη δεκαετία του 1920 εναντίον των Εβραίων και Καθολικών μεταναστών, αλλά και της (πρώτης) Κόκκινης Απειλής, και ξανά το 1960 ενάντια στο Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Οι πατριωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, εκτός από ρατσιστικές και σοβινιστικές, είναι σε κάποιες περιπτώσεις και «αντικυβερνητικές», με την έννοια ότι δεν αναγνωρίζουν την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά μόνο την εξουσία του τοπικού σερίφη.

Πολιτικό σκέλος αυτής της τάσης είναι η οργάνωση John Birch Society, που έχει τις ρίζες της στον Ψυχρό Πόλεμο και ισχυρούς δεσμούς με τον Τραμπ. Περιλαμβάνει επίσης, τους ιδιωτικούς στρατούς κυνηγών μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, Arizona Border Recon (AZBR), Minuteman Project, Minuteman Civil Defense Corps και Save Our State (SOS), οργανώσεις μπάτσων, όπως οι Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association (CSPOA) και το κίνημα Posse Comitatus (στα λατινικά «εξουσία του κράτους»), που έχει τις ρίζες του στην Αγγλία του 9ου αιώνα όταν θεσπίστηκε ο θεσμός του σερίφη. Στη σύγχρονη εκδοχή του, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον χριστιανοπατριώτη Ουίλιαμ Πότερ Γκέιλ και γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη μετά την πολιορκία του Ρούμπι Ριτζ και του Γουάκο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή η ευρύτερη τάση, γνωστή και ως Κίνημα Συνταγματικών Πολιτοφυλακών, αγκαλιάζει κι άλλες οργανώσεις όπως η Hutaree (2006), η Πολιτοφυλακή του Μίσιγκαν (1994), οι Oath Keepers (2009), και άλλες, που στην πλειοψηφία τους εφαρμόζουν τις αρχές του επιβιωτισμού, δηλαδή της προετοιμασίας ενόψει μιας επικείμενης καταστροφής.

Σε συμμαχία με τις παραπάνω βρίσκονται και νεοναζιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και δίκτυα, όπως το Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα (πρώην WUFENS), που γνώρισε τις πρώτες «δόξες» του στα μέσα της δεκαετίας του 1960. όταν έδινε πληρωμένες ομιλίες στα πανεπιστήμια στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου», το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα (διάσπαση του πρώτου) που με 61 γραφεία σε 35 Πολιτείες, είναι σήμερα η μεγαλύτερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ, ο Atomwaffen DivisionΤομέας Πυρηνικών Όπλων«), που ιδρύθηκε το 2015 και απέκτησε διεθνείς διασυνδέσεις μέσω του σάιτ  IronMarch.org, οι χριστιανοναζί Aryan Nations, που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1970, με κεντρικά γραφεία στο Χέιντεν του Αϊντάχο, Η Βάση, παραστρατιωτική οργάνωση νεοναζί επιταχυντιστών και σατανιστών του Τάγματος των Εννιά Αγγέλων (ONA), που υποστηρίζει το σχηματισμό λευκών εθνικών κρατών με όχημα την τρομοκρατία, το Κίνημα Rise Above (RAM, πρώην DIY Division), μια χαλαρή οργανωτικά συμμορία «ταυτοτικών» νεοναζί του δρόμου από τη Νότια Καλιφόρνια, οι Δυτικοί σοβινιτστές και φαρμακεροί μισογύνηδες Proud Boys, που πρωτοεμφανίστηκαν το 2016 στο Takimag, του Έλληνα παλαιοσυντηρητικού γόνου εφοπλιστή Τάκη Θεοδωρακόπουλου, το οποίο το 2013 εκθείαζε τους χρυσαυγίτες, η παγανιστική παναριαναστική Wotansvolk του Ντέιβιντ Λέιν, με σημαντική διείσδυση στις φυλακές, η Εμπροσθοφυλακή της Αμερικής (Vangaurd America), μέλος της οποίας ήταν ο δολοφόνος της Χέδερ Χάγιερ, Τζέιμς Άλεξ Φιλντς, και άλλα.

«Λευκή» τρομοκρατία

Αμφίδρομη σχέση

Η «κανονικοποίηση» είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, από τη μία υιοθέτησης της ακροδεξιάς ατζέντας από τα κυρίαρχα κόμματα της δεξιάς κι από την άλλη στρατηγικών εισχώρησης ακροδεξιών οργανώσεων στο εσωτερικό τους, που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πχ, στις ΗΠΑ με την άνοδο του Τραμπισμού. Να μερικά παραδείγματα αυτού του είδους «εισοδισμού»:

Η AltRight Corporation, ένας ακροδεξιός οργανισμός με έδρα την Αλεξάνδρια της Βιρτζίνια, ιδρύθηκε το 2017, από τον Ρίτσαρντ Σπένσερ του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής (ενός think tank που από το 2005 προωθεί την ιδέα της λευκής ανωτερότητας), τον Ντάνιελ Φίμπεργκ της Arktos Media (μιας εκδοτικής εταιρείας της Ευρωπαϊκής Νέας Δεξιάς, που έχει τις ρίζες της στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960) και τον Τζέισον Τζορτζάνι (πρώην καθηγητή πανεπιστημίου), σαν ένα «πιο ιδεολογικό Breitbart«. Ο τελευταίος, κατά την αποχώρησή του ισχυρίστηκε ότι το 2016 έλαβε χρηματοδότηση από πηγές πολύ κοντά στον τότε υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να εισχωρήσει στην alt-right με σκοπό να πείσει τους ηγέτες της να «μαλακώσουν» τη ρητορική του λευκού εθνικισμού.

Το Κίνημα Αμερικανικής Ταυτότητας (πρώην Identity Evropa), μια οργάνωση που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 από τον πρώην ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Νεολαίας (του Κόμματος Αμερικάνικης Ελευθερίας), διακηρύσσει ανοιχτά ότι προωθεί τη «Ναζιστικοποίηση της Αμερικής«. Από μια διαρροή 770.000 μηνυμάτων μελών του που έδωσε στη δημοσιότητα η διαδικτυακή συλλογικότητα Unicorn Riot, έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να εισχωρήσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με σκοπό την κανονικοποίηση της πολιτικής της ατζέντας, ως μιας προσέγγισης «ταυτοτικής» για «Να Κάνουμε την Αμερική Όμορφη Ξανά».

Το Συμβούλιο Συντηρητικών Πολιτών (CofCC) είναι μια οργάνωση νοσταλγών της Συνομοσπονδίας, που από το 1985 «αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ανάμιξης των φυλών της ανθρωπότητας». Αντλεί τις ρίζες της από τα Συμβούλια Πολιτών της εποχής του Φυλετικού Διαχωρισμού. Ο μαζικός δολοφόνος της τρομοκρατικής επίθεσης στην εκκλησία του Τσάρλεστον το 2015, Ντίλαν Ρουφ, ανέφερε στο «μανιφέστο» του ως «πηγή έμπνευσης» τις «πληροφορίες» για τα «εγκλήματα Μαύρων κατά λευκών» που βρήκε στο σάιτ του CofCC. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του CofCC, Ερλ Χολτ, που το 2016 υποστήριξε μια σειρά υποψηφιότητες Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, καταδίκασε το έγκλημα, σημειώνοντας όμως ότι ο Ρουφ «είχε κι ένα δίκιο» όσον αφορά τους Μαύρους.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: